Scandalul gunoaielor din Sectorul 1. Grămezile de deșeuri apar chiar pe marile bulevarde: „Frumos, se schimbă relieful!”

15 decembrie 2020  |  06:31  |  👁 307 Vizualizari


Sectorul în care se găsesc sediul Guvernului României, Arcul de Triumf și cele mai mari bulevarde ale Bucureștiului e inundat, ușor-ușor, de gunoaieCoșmarul se prelungește, deși primarul Clotilde Armand a anunţat o acţiune în forţă de strângere a gunoaielor de către echipele ADP. Operatorul de salubritate amenință că mai prestează unele servicii doar până la Crăciun, din cauza facturilor neachitate. Garda de Mediu spune că va sancţiona ambele instituţii, dar amenzile nu garantează că oamenii vor trăi în cartiere curate. 
Pungi, cartoane, sticle, toate lăsate lângă stâlpii de iluminat sau lângă pubele. Astfel de grămezi de gunoaie sunt la fiecare colţ pe străzile Sectorului 1.
„Vă spun, de 40 de ani locuim aici și niciodată nu s-a întâmplat ca acum. E dezastruos. Toată lumea și-a adus gunoiul pe alei în fața blocului, pentru că nu-l mai ia nimeni”, se plânge o femeie.
„Frumos, se schimbă relieful, e ceva nemaipomenit”, comentează ironic un bărbat. „Am înțeles că azi doamna primar face o acțiune în forță să strângă gunoaiele. Nu văd nicio acțiune”, adaugă el.
„Microbi, umblă peste tot șobolani, nu mai zic altceva, e groaznic. Să strângă și să nu lase un gunoi pe jos!” – cere o altă locuitoare a Sectorului 1.
Primarul promite că va fi curat de sărbători
În centrul Bucureştiului, pe bulevardul Magheru, s-a ridicat un munte de gunoaie cu inscripţia „VOTURI”.
Primarul Sectorului 1 însă refuză să plătească facturile firmei de salubrizare şi anunţă o acţiune a muncitorilor ADP.
„Am folosit forțele noastre proprii pentru a rezolva în mod tranzitoriu situația, până găsim un alt salubrist, care ne va ajuta mai intens. Am găsit niște facturi pe care putem să le plătim, niște facturi de gunoi menajer. Le-am dat la plată. Facturile celelalte nu pot să le plătesc, pentru că nu sunt corecte. De exemplu, avem niște mașini de măturat mecanizat, care au o lățime de 2 metri 50 de acțiune, care se duc o singură dată pe stradă și ei ne facturează ca și cum s-ar fi dus de 2 ori cu 5 metri de carosabil. Nu vom petrece sărbătorile de final de an cu gunoi, asta e o promisiune a mea”, a declarat Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.
Firmă salubritate: Vom presta cât vom avea bani
Pe de altă parte, operatorul de salubritate spune că suma anunţată de Clotilde Armand încă nu a ajuns în conturile societăţii.
„În afară de comunicarea de pe Facebook, eu ca director nu am informații că s-ar fi făcut o asemenea plată. Toate situațiile înaintate cuprind corect cantitățile de servicii prestate, inclusiv cantitățile pe care nu am putut să le trecem acolo, chiar milioane de metri pătrați. Noi am asigurat continuitatea serviciului, am ridicat toate deșeurile în zilele de colectare. Vom presta atât timp cât vom avea bani. Serăm să ajungem în ziua de Crăciun, depinde cât și când va ninge”, spune Sorin Velicu, directorul firmei de salubrizare.
Sancţiuni de la Garda de Mediu
Între timp, comisarii de mediu au început să facă verificări în Sectorul 1.
Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că vor efectua controale până miercuri. În primul rând, vor amenda operatorul de salubritate pentru că nu a ridicat deșeurile. În al doilea rând, vor sancționa și Primăria Sectorului 1, pentru că nu are acest drept.
„Primăria Sectorului 1 riscă sancțiuni în cuantum de 200 de mii de lei pentru neasigurarea unui mediu curat (…) respectiv operatorul de salubritate, pentru neasigurarea continuității. Din punct de vedere cantitativ și calitativ al serviciului public de salubritate, riscă o sancțiune de 50 de mii de lei”, a declarat Andrei Corlan, reprezentant al Gărzii Naționale de Mediu.
Doar operatorii de salubritate care au contracte încheiate cu primăriile au dreptul să gestioneze colectarea gunoaielor.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.