Rusia lucrează la un vaccin anti-COVID care generează imunitate celulară

2 martie 2021  |  07:28  |  👁 97 Vizualizari


Agenţia Federală Medico-Biologică a Rusiei va începe în luna iulie testele clinice pentru un nou tip de vaccin anti-COVID-19, care să poată genera imunitate la nivel celular, cu o protecţie de peste 13 ani, a declarat astăzi directoarea acestui centru, Veronika Skvorţova, potrivit agenţiei EFE.

La o reuniune cu preşedintele Vladimir Putin, ea a menţionat că este vorba despre un vaccin de nouă generaţie, dezvoltat pe o nouă platformă tehnologică, iar primele două faze ale testelor clinice vor fi unite, ”întrucât actualele protocoale privind vaccinurile o permit”.

”Dezvoltăm un vaccin care se diferenţiază prin faptul că nu acţionează asupra proteinei S, ci asupra altor componente proteice ale virusului, aşadar nu se dezvoltă o imunitate umorală – cu activarea anticorpilor -, ci o imunitate celulară, al cărei avantaj este durata sa îndelungată”, a explicat Veronika Skvorţova.

”În unele lucrări experimentale s-a demonstrat că această imunitate se menţine între 13 şi 17 ani”, a adăugat ea.

Potrivit lui Skvorţova, direcţia cercetărilor se înscrie în actualele tendinţe internaţionale susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Rusia a realizat până acum trei vaccinuri anti-COVID-19: Sputnik V, EpiVacCorona şi CoviVac.

În prezent se află în faza a treia a testelor clinice o versiune a vaccinului Sputnik V, denumită ”Sputnik Light”. Acesta va fi administrat într-o singură doză şi va fi destinat în principal ţărilor confruntate cu un val masiv de infecţii, pentru care ar fi astfel utilă o soluţie temporară de imunizare a populaţiei.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.