Rețete de mucenici moldovenești și muntenești. Trucuri ca să ai cei mai delicioși mucenici

9 martie 2023  |  09:45  |  👁 180 Vizualizari


În fiecare an, pe 9 martie, atunci când se sărbătoresc 40 de Mucenici, gospodinele pregătesc mucenici. Rețetele de mucenici sunt diferite de la o regiune la alta. Cei din Moldova sunt copți, în timp ce în Muntenia se fierb.

Pe 9 martie, în tradiția creștină se sărbătoresc cei 40 de Sfinți din Sevastia care au murit pentru credință. Dincolo de semnificația religioasă, românii păstrează în această zi și mai multe tradiții.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri din această zi este cel al preparatului de mucenici. În funcție de regiune se pregătesc mucenici moldovenești sau muntenești.

Mucenici moldovenești pufoși – rețeta tradițională

Dacă vreți să vă impresionați membrii familiei și prietenii cu mucenicii moldovenești încercați următoarea rețetă :

Pentru a prepara aluatul pentru mucenicii moldovenești aveți nevoie de următoarele ingrediente:

• 600 g făină;

• 1 ou;

• 25 g drojdie;

• puțină coajă rasă de lămâie;

• 30 g unt;

• 1 linguriță zahăr;

• 1/2 linguriță sare;

• 300 ml lapte;

Pentru a pregăti siropul aveți nevoie de:

• 1 ceașcă zahăr;

• 1 ceașcă miere;

• 2 cești cu apă;

• 1/2 linguriță esență de vanilie;

Iar pentru topping aveți nevoie de 250 de nuci tocate

Modul de preparare:

Puneți făina într-un vas, iar în centrul ei adăugați drojdia dizolvată în lapte sau în apă călduță, după care adăugați uleiul, zahărul și coajă rasă de portocală.

Frământați până când aluatul prinde consistență, apoi adăugați un vârf de cuțit de sare și frământați până când obțineți un aluat elastic.

Acoperiți aluatul și îl lăsați la dospit, într-un loc cald, până când își dublează volumul.

Pregătirea formei de mucenici

După ce ați pregătit aluatul trebuie să-l împărțiți în bucăți egale, cam cât intră într-un pumn. După care, se ia fiecare bucată de aluat și se întinde în formă de șnur subțire și lung.

Apoi îl îndoiți la jumătate și pe urmă răsuciți cele două bucăți formate și le suprapuneți astfel încât să formați cifra opt.

După împletire lăsați forma la dospit timp de o oră. După ce s-a dospit, se ia forma și se pune pentru 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius cu ventilație.

Cât timp aceștia se coc pregătiți siropul. Fierbeți apa cu zahărul și cu aromele timp de 5 minute. După care îl lăsați să se răcească puțin și pe urmă adăugați mierea și esența de vanilie.

Când mucenicii s-au copt îi scoateți din cuptor, îi lăsați să se răcească puțin apoi îi înmuiați bine în sirop, dar cât să fie coaja umedă, iar interiorul pufos. După care îi ungeți cu miere și presărați nucă.

Rețetă pentru mucenici muntenești

Pentru a prepara mucenici muntenești aveți nevoie de:

• 300 g făină;

• 150-160 ml apa foarte calda;

• 1 vârf cuțit de sare;

• 4-5 l apa;

• 2 portocale mari (doar coaja);

• 1 lămâie mare (doar coaja);

• zahăr (cca 10-12 linguri);

• 5-6 linguri pline nucă măcinată;

• scorțișoară;

• esență de rom;

Mod de preparare mucenici muntenești

Puneți făina într-un vas, adaugați un vârf de cuțit de sare, iar în centrul ei adaugă apa fierbinte.

Frământați până când aluatul devine elastic și se răcește complet. Dacă mai este nevoie de făină, mai adăugații maxim 1-2 linguri.

Împărțiți aluatul în porții mici, iar din fiecare porție formați șnururi lungi și subțiri (puțin mai subțiri decât un siret). Formați mici cerculețe pe care apoi le răsuciți astfel încât să obțineți forma clasică de 8 a mucenicului.

Puneți mucenicii pe o bucată de hârtie de copt, unul lângă celălalt, cu atenție să nu se lipească între ei, și îi lăsați să se usuce.

Cum fierbeți mucenicii muntenești

Puneți apa la fiert într-o oală încăpătoare, adăugați zahărul, coaja de lămâie rasă și un vârf de cuțit de sare.

Când apa începe să fiarbă, adăugați mucenicii și îi fierbeți la foc mic. După ce se ridică la suprafață, îi mai lăsați pe foc pentru încă 1-2 minute.

Adăugați esența de rom, scorțișoara și nuca măcinată și amestecați bine.

În momentul în care serviți mucenicii puteți adăugă în farfurie încă câteva linguri de nucă măcinată și puțină scorțișoară.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.