Am intrat în prima săptămână din postul Crăciunului, sau ”postul bucuriei”, dar mulți se întorc triști de la cumpărături și spun că este cel mai scump post din ultimii patru ani.
Unele prețuri au crescut enorm. Conopida a înregistrat cea mai mare scumpire, dar nici cartofii, fasolea, ori ciupercile nu au stat pe loc. Sunt majorări și în piețe și în restaurante.
O mâncare aproape nelipsită din meniul de post este fasolea bătută cu ceapă caramelizată. În restaurant, o porție de 250 de grame, se vinde cu 18,50 de lei, cu 2-3 lei mai mult ca anul trecut. Lista continuă cu ciupercile foarte căutate și ele în post.
O porție de tocăniță de ciuperci cu mămăliguță costă 49 de lei, dar indiferent dacă masa este luată la restaurant sau gătită acasă, postul este mai scump.
Piețele sunt pline de legume proaspete, fructe și cereale, în toate culorile, perfecte pentru meniurile de post. Oamenii cumpără însă cantități mai mici.
Potrivit Institutului Național de Statistică, fasolea uscată, ceapa, conopida, varza, cartofii, morcovii și salata verde sunt mai scumpe decât în 2018, de pildă. Conopida are un preț record: cu 57 la sută mai mare decât acum patru ani. Fasolea uscată costă cu 23 la sută mai mult, iar la cartofi, prețul a crescut cu 17 procente.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.