Portul măștii, obligatoriu în mai multe state, de la Austria, la Israel

6 aprilie 2020  |  06:27  |  👁 436 Vizualizari


Le Monde constată că mai multe guverne au decis să facă obligatoriu portul măștilor medicale în supermarketuri sau chiar în general în spațiul public, ca o măsură de combatere a răspândirii noului coronavirus. Modelul chinez, mai greu de acceptat de culturile europene, intră deja în rutina multor cetățeni din Europa dar și din Israel.

« Nu este cu siguranță în cultura noastră dar așa au reușit statele asiatice să nu mai aiba acum decât câteva cazuri noi pe zi”, a explicat cancelarul austriac Sebastian Kurz măsura introducerii obligativității portului de măști de protecție în supermarketuri, măsură care s-ar putea extinde la întreg spațiul public.

Modelul a fost imediat urmat de Slovenia în timp ce Republica Cehă și Slovacia au mers de mult mai departe și au făcut obligatorie masca sanitară în spațiul public. Și în Bulgaria autoritățile recomandă ferm portul măștilor dar guvernul a fost nevoit să renunțe la ideea amenzilor în cazul nerespectării acestei recomandări în urma unui protest public.

Le Monde constată așadar că întreaga Europă Centrală a introdus portul măștii sub formă de normă și amintește tweet-ul premierului ceh către președintele american Donald Trump : ”încercați să învingeți virusul după moda cehă : purtatul unei măști reduce propagarea cu 80 la sută”.

Dar nu doar Europa Centrală crede în această soluție. Și premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat obligatoriu portul măștilor în spașii publice.”Nu însemnă că eliminăm complet pericolul dar suntem la răscruce!”, a spus acesta. „Fiecare are o responsabilitate. Aveți o datorie de cetățeni și de oameni față de semeni”, a conchis Netanyahu. În Israel însă, de notat, nu e nevoie de măști medicale ci de orice țesătură care să protejeze fața.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.