Politicieni austrieci dați în judecată pentru că ar fi ignorat “cuibul coronavirusului” din stațiunea montană Ischgl

31 martie 2020  |  08:06  |  👁 84 Vizualizari


Toată lumea se întreabă când şi unde a început pandemia de coronavirus în Europa. Asemenea focarului din oraşul italian Codogno, unul dintre aceste locuri pare să fi fost staţiunea austriacă de schi Ischgl, cunoscută şi ca ”Ibiza Alpilor”, unde sute de persoane sau poate chiar mii s-au infectat în prima jumătate a lunii martie, scrie agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Circa 2.500 de persoane din mai multe state din centrul şi nordul Europei au formulat o plângere penală colectivă împotriva autorităţilor austriece, pentru o presupusă neglijenţă în gestionarea situaţiei create de răspândirea COVID-19 în statul federal austriac Tirol, a anunţat luni Asociaţia Protecţiei Consumatorului din Austria.

Asociația a deschis o platformă online pentru toţi cei care s-au infectat cu noul coronavirus la Ischgl şi în alte locuri din Tirol.

Un adevărat val de indignare s-a declanşat în comentariile presei internaţionale, mai ales în cea germană, după ce s-a aflat că guvernul local din Tirol fusese alertat cu 10 zile înaintea sistării activităţii turistice cu privire la riscul de infectare cu coronavirus în staţiunea Ischgl.

Autorităţile islandeze le-au transmis celor din Tirol inclusiv lista cu numele turiştilor care au venit infectaţi de la Ischgl, dar austriecii au răspuns că aceştia au fost probabil infectaţi de un pasager italian, în avion.

Autorităţile locale din Tirol mai sunt criticate şi pentru modul în care au gestionat plecarea turiştilor. Mulţi dintre ei nu au plecat direct în ţările lor, ci mai întâi au înnoptat la Innsbruck. Guvernatorul Gunther Platter a subliniat însă că în acest caz este vorba şi despre responsabilitatea turiştilor.

Conform unor estimări apărute în mass-media, staţiunea Ischgl ar fi la originea lanţului de infectări pentru circa jumătate din cazurile de COVID-19 confirmate în Norvegia şi pentru aproximativ o treime din cele confirmate în Danemarca.

Tirolul, o regiune cu 754.700 de locuitori, are în prezent circa 2.000 de cazuri de coronavirus, în timp ce capitala Viena, cu aproximativ două milioane de locuitori, are circa 1.100 de cazuri.

Pe 19 martie, întregul Tirol a fost plasat în carantină.

Frumoasa staţiune Ischgl, situată la o altitudine de 1.400 de metri aproape de graniţa cu Elveţia, are puţin mai mult de 1.600 de locuitori, dar capacitatea hotelurilor este de circa 11.000 de persoane. Însă ”Ibiza Alpilor” a ajuns acum să fie numită ”cuibul coronavirusului”, după ce sute de turişti străini ar fi contractat aici coronavirusul, mai ales într-un bar denumit Kitzloch, de unde ar fi dus COVID-19 în alte zone ale Europei.

De altfel, încă de pe 5 martie Islanda a înscris Ischgl între zonele de risc ridicat de infectare cu coronavirus şi a impus carantina obligatorie pentru toate persoanele venite de acolo, măsură care la acel moment era valabilă doar pentru cei reveniţi din Iran, Coreea de Sud şi regiunea chineză Wuhan. Puţin mai târziu, şi Norvegia a procedat la fel, urmată de Germania.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.