Copiii intră în contact cu diverse parfumuri încă de la naștere. Fie că vorbim despre odorizante de cameră sau de produse de igienă sau de parfumul pe care îl poartă mama, simțurile olfactive ale celor mici sunt stimulate de la vârste foarte fragede. Mai târziu, când cresc, vrem să cumpărăm parfumuri pentru copii din dorința de a-i răsfăța și de a le oferi tot ce este nou. Totuși, cât de potrivite sunt aceste parfumuri pentru copii și ce efecte au ele asupra sănătății lor?
Ca să poți face alegerea potrivită este bine să te informezi bine înainte a alege un parfum pentru copii. În zilele noastre pe eticheta multor produse stă scris cu litere mari ”parfum”, deși, în mod tehnic, acest lucru nu este adevărat. Nu tot ce miroase frumos poate fi încadrat în această categorie.
Parfumul trebuie să conțină între 15 și 30% uleiuri esențiale și sunt cele mai puternice de pe piață. Apa de parfum are o concentrație mai mică de uleiuri esențiale, între 8 și 15%. Apa de toaletă este și mai slabă cu un conținut de 4-8% de uleiuri esențiale, iar apa de colonie are între 3 și 5%. Deodorantul este realizat din substanțe chimice, artificiale.
Dacă ții neapărat să îi cumperi copilului tău un parfum alege-l pe cel din categoria cea mai scumpă pe care ți-o permiți. Chiar și așa, nu trebuie să-l lași pe cel mic să folosească produsul direct pe piele, cu pe haine pentru a evita orice reacție alergică. Cel mai bine ar fi să fii tu cea îl dă cu parfum. Indiferent cât de scump sau de calitate este, dacă ajunge în gura, în ochii sau în nasul copiilor poate fi dăunător pentru sănătate. De asemenea, asigură-te că se parfumează într-o cameră care este foarte bine ventilată.
Totuși, nu trebuie să te îngrijorezi prea tare. Cât timp parfumurile pentru copii sunt folosite așa cum este indicat de către producător riscurile sunt foarte mici.
Substanțele chimice din parfumuri sunt derivate din petrol și numeroase studii au arătat că pot fi periculoase pentru sănătatea oamenilor. Pe lângă ftalați, mai există benzoați, adelhide și tolueni despre care s-a descoperit că sunt cancerigeni. Unele substanțe chimice sunt neurotoxice, iar altele sunt răspunzătoare pentru malformații congenitale. De aceea, femeile însărcinate trebuie să fie foarte atente la calitate parfumurilor folosite pentru a nu pune în pericol sănătatea copilului pe care îl poartă în pântece.
Uleiurile esențiale sunt percepute ca fiind alternativa mai sănătoasă la parfumurile sintetice, motiv pentru care părinții aleg produse care le conțin. Nu trebuie să mergeți întotdeauna pe această premisă pentru că și plantele din care sunt extrase aceste uleiuri esențiale pot avea substanțe dăunătoare sau chiar toxice pentru copii.
Porivit Academiei Americane de Dermatologie peste 2,5 milioane de americani suferă de alergii din cauza parfumurilor folosite. Acestea nu afectează doar căile respiratorii, ci și pielea. În timp pot să apară dermatita de contact, mâncărimile și uneori chiar pustule.
Chiar dacă nu apar aceste semne clasice de alergii, oamenii pot fi deranjați de mirosurile provenind de la parfumurile pe care le poartă cei din jurul lor. Studii realizate recent arată că 30% dintre respondenți se simt iritați de anumite miresme, iar 19% dintre aceștia au spus că au dureri de cap, dificultăți de respirație sau alte probleme.
Nu este de mirare că anumite mirosuri pot să interacționeze cu starea de sănătate a oamenilor. Cercetătorii estimează că în produsele pe care le folosim zi de zi sunt peste .substanțe chimice care le ajută să emane arome plăcute în jur. O parte dintre acestea sunt responsabile de apariția unor probleme grave de sănătate, de la astm la infertilitate. Ftalații, de exemplu, pot imita în organism efectele unor hormoni, ceea ce ne dă corpul peste cap. Aceștia sunt adăugați pentru a face parfumurile să persiste mai mult.
Consumatorii nici nu au de unde să știe, de cele mai multe ori, care este compoziția exactă a parfumurilor. Producătorii nu sunt obligați să scrie toate ingredientele, așa încât ingredientul ”parfum” poate însemna uleiuri esențiale, uleiuri sintetice, solvenți sau stabilizatori.
Nu doar produsele chimice folosite sunt problematice. Anumite persoane sunt alergice doar la mirosul de flori sau de alte ingrediente și nu află decât atunci când îi doare capul sau au probleme respiratorii serioase. De cele mai multe ori nici nu fac asocierea între parfum și simptome și tratează ani de zile efectul fără să afle care este cauza adevărată.
Sursa: Totuldespremame.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.