Pandemia aduce reguli drastice și costuri uriașe pentru alegerile locale din 27 septembrie

7 septembrie 2020  |  08:00  |  👁 3555 Vizualizari


Pentru a evita răspândirea virusului Sars-Cov-2, autoritățile susțin că le vor da votanților măști și dezinfectant, iar cei din comisiile de vot vor primi 5 măști pe zi.

În aceste condiții, aceste alegeri ne vor costa dublu față de europarlamentarele de anul trecut, pentru că oficialii trebuie să ofere populației peste 20 de milioane de măști.

20 de zile ne mai despart de alegerile locale la care sunt aşteptaţi la vot aproape 19 milioane de români în 15.794 de secţii.

Ludovic Orban: “Am solicitat alegerea unor localuri de secţii de votare cât mai spaţioase, să se renunţe la spaţiile foarte mici. La intrare, în primul rând au obligaţia să poarte măşti, să-şi dezinfecteze mâinile la intrare şi ieşire să nu existe risc de infectare”.

La intrarea în secţie fiecărui votant i se va lua temperatura. Cine are febră, are prioritate la vot.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Ca regulă, cei care se vor prezenta şi vor avea simtomatologie vor avea un circuit separat, vor avea prioritate şi vor avea o cabină de vot dedicată pentru acest lucru”.

Constantin Mituleţu Buică Preşedinte Autoritatea Electorală Centrală: ”Va fi prioretizat cu ajutorul personalului auxiliar care îl va însoţi în secţia de votare va anunţa că este o persoană cu prioriatate. Îşi va exercita dreptul de vot în cea mai apropiată cabină de uşă secţia de votare, purtând mască, dezifectandu-şi mâinile”.

Periodic secţiile de vot vor fi aerisite, iar cabinele, dezinfectate.

Constantin Mituleţu Buică: ”Echipamentele cu care se votează, pixul, ștampila sunt dezinfectate în continuu”.

Covidul nu ia dreptul la vot. Persoanele infectate pot solicita urna mobilă, dar trebuie să prezinte documente care să le dovedească boala. Tot în urna mobila vor vota şi cei care sunt izolaţi sau aflaţi în carantină.

Reprezentanţii autorităţii electorale susţin că fiecare votant va primi mască. Prin urmar,e vor fi 19 milioane de măşti pentru votanţi. Vor fi 250 de membri în secţiile de vot plus 19 mii de angajaţi ai Ministerului de Interne.

Ei vor primi câte 5 măşti pe zi. Guvernul trebuie să fie pregătit cu peste 20 milioane de măşti pentru ziua votului. Alegerile locale din 27 septembrie vor costa peste 200 de milioane de euro. În luna decembrie ne vom vota senatorii şi deputaţii. Alte 200 de milioane de euro. Prin urmare, aproape jumătate de miliard de euro cheltuim anul acesta pe alegeri, cam cât ar costa de exemplu un spital regional, din cele 3 promise de toate guvernările sau un sfert din autostrada Pitesti-Sibiu. Dacă tot cheltuim aceşti bani ar fi bine să ieşim la vot şi bineînţeles să fim atenţi unde punem ştampila.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.