Noul certificat Covid ar putea fi emis inclusiv pentru persoanele vaccinate cu prima doză de vaccin, potrivit unui draft al proiectului de lege la care lucrează în prezent, susțin sursele Observator. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, miercuri, că există deja în lucru acest draft la care au lucrat specialişti din INSP şi parlamentari, el afirmând că speră ca legea să fie adoptată în Parlament în această lună.
Noul certificat COVID va putea fi emis inclusiv pentru persoanele care au primit o singură doză din oricare dintre vaccinurile autorizate și care au schema din două doze, cu valabilitate până la data programarii pentru efectuarea celei de-a doua doze.
De asemenea, certificatul Covid va fi emis ca și până acum, pentru persoanele vaccinate cu ambele doze cu unul dintre vaccinurile care au schema din doua doze, respectiv după vaccinarea cu doza unică pentru vaccinurile care au schema din 1 doza, cu valabilitate 30 iunie 2022.
Vor putea beneficia de certificat verde și persoanele infectate cu SARS-COV 2, boala fiind dovedită prin existenta în platforma CoronaForms. În acest caz, certificatul va avea o valabilitate de 180 de zile.
O altă noutate este accea că persoanele testate cu test antigen rapid pot scoate certificat verde Covid, cu valabilitate de 48 de ore.
Persoanele testate cu test PCR pot scoate certificat verde cu valabilitate de 72 de ore. În acest caz intră în vigoare la 72 de ore de la data îndeplinirii condiţiei de creștere cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive la nivel national. De asemenea, el încetează în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:
1. în cazul unei scăderi timp de 3 saptamani consecutive a numărului de cazuri la nivel national;
2. la o incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național mai mică de 1 la mie.
Alexandru Rafila a declarat că susţine implementarea aşa-numitului certificat „universal”, pentru toate tipurile de activităţi atunci când se constată, timp de trei săptămâni, o creştere „susţinută” a numărului de cazuri, indiferent de incidenţă, dar depinzând de trend, şi renunţarea la certificat atunci când incidenţa începe să scadă trei săptămâni consecutiv, până se ajunge la o incidenţă mică, nivelul urmând să fie stabilit de experţii de la Institutul de Sănătate Publică.
Rafila a mai spus că unele ţări europene au introdus certificatul verde „ca element coercitiv”, el considerând că implementarea unei astfel de decizii ţine şi de fiecare societate.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.