Noi norme pentru călătoriile în interiorul UE, în vigoare de marți. În ce condiţii expiră valabilitatea certificatului verde

March 28, 2021, Ukraine: In this photo illustration, a symbolic COVID-19 health passport seen on a smartphone in front of the World Health Organization (WHO) global map displaying COVID-19 coronavirus cases. .On March 17 the European Commission presented a proposal to create a Digital Green Certificate to facilitate the safe free movement of the EU citizens during the COVID-19 pandemic.,Image: 601817056, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

1 februarie 2022  |  06:23  |  👁 209 Vizualizari


Noile norme privind călătoriile în UE, care intră în vigoare de marți, prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele digitale vaccinare împotriva COVID-19.

Potrivit unui comunicat al CE, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară. În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare.

În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare.

”Începând de mâine (marți, 1 februarie 2022 – n.r.), va exista o normă la nivelul UE cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea puterii de protecție a vaccinului și subliniază importanța administrării unui rapel. Cu sprijinul experților din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și al Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei norme”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru Justiție.

Aceste norme se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE. „Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE. Începând de mâine, trebuie puse în aplicare și noi norme în ceea ce privește introducerea în certificate a administrării dozelor de rapel”a anunțat CE.

Guvernul României nu va cere de la 1 februarie doza booster la intrarea în ţară. Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat însă că acest lucru va fi reglementat şi în România în curând.

Ministrul Sănătăţii a explicat la rândul său în ce condiţii se poate aplica noua regulă în România. „Doza 3 este acum pentru călătorii internaționale. Ca să fie valabil și în România e nevoie de o OUG, după 10 zile – devine operațional și în România. Dar încă nu. Probabil că 25-30  la sută au și booster-ul. Pentru interiorul țării nu am discutat aceasta obligativitate”, a declarat Alexandru Rafila.

Conform normei europene, măsura se aplică în cazul călătoriilor în cadrul UE. Statele membre pot aplica reguli diferite de folosire a certificatului digital în contextul domestic, dar sunt invitate să se alinieze perioadei de acceptanţă stabilită la nivelul UE.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.