Cand vorbim despre aceasta problema, apar credintele noastre despre propriile limite si beneficiile lor, desi suntem conditionati si de experientele noastre ca si copii.
Insa nu trebuie sa scapam din vedere ca toti micutii au nevoie de limite si reguli pentru a se dezvolta sanatos si fericit in toate domeniile vietii. Cel mai important lucru este ca limitele sa fie clare si sa aiba coerenta si bun simt. Si este, intr-adevar, una dintre cele mai grele sarcini ale unui parinte.
Creierul, limitele si fericirea copiilor
Neuropsihologul spaniol si doctor in psihologie, Alvaro Bilbao, afirma ca exista o intreaga regiune a creierului dedicata exclusiv stabilirii limitelor, aplicarea lor si ajutarea oamenilor sa tolereze frustrarea. El mai adauga ca aceasta regiune, asa-numita prefrontala (cea pe care o plasam in „fata” noastra), este cea mai importanta pentru atingerea fericirii.
Cortexul prefrontal este responsabil, printre alte aspecte, de:
– Lucreaza pentru interiorizarea normelor
Sunt foarte multe norme acasa, la munca, la scoala, la un joc, la supermarket sau in trafic.
– Activeaza autocontrolul
Cortexul prefrontal va fi cel care actioneaza ca un filtru de autocontrol, astfel incat creierul primitiv nu este cel care actioneaza, de exemplu, atunci cand lovesti sau rupi ceva cand esti suparat.
– Planifica si organizeaza sarcinile
De exemplu, atunci cand trebuie sa faci temele, sa strangi jucariile din camera sau sa pregatesti o petrecere cu ocazia zilei de nastere.
Viata, aproape fara sa iti dai seama, te limiteaza, de exemplu, cand conduci, iar acest lucru nu este negociabil in nicio circumstanta. In acelasi mod, trebuie sa-i pui limite copilului tau: intr-un mod coerent si vehement. Adica, daca dupa cina nu are voie sa se uite la televizor, nu se va intampla acest lucru, chiar daca copilul devine insuportabil si insista sa te convinga.
Sfaturi pentru a stabili limite si reguli copilului tau
Limitele trebuie stabilite din momentul in care se naste bebelusul. Trebuie sa ai in vedere faptul ca in uter micutul nu are nicio limita. Dar dupa ce vine pe lume apar regulile si limitele: poate trebuie sa astepti cateva minute pana cand ii dai sa manance sau pana cand il schimbi, chiar daca el protesteaza. Sau poate vrea sa se intinda pe podea, dar intervine adultul care, cu blandete si fermitate ii arata limita.
Cum sa stabilesti limitele:
1. Nu ezita sa pui o limita daca apreciezi ca un comportament este inadecvat sau crezi ca poate aparea.
2. Evita, daca poti, o actiune pe care o consideri nepotrivita. Poate fi o solutie mai eficienta decat sa o corectezi.
3. Limitele stabilite merita pentru totdeauna. Desi un comportament inadecvat, aparent corectat, poate aparea din nou.
4. Este necesar sa existe un acord intre adultii din preajma copilului, care sa stie ca exista niste limite si trebuie respectate.
5. Stabileste limitele atunci cand esti calm, nu cand esti nervos sau furios.
6. Foloseste-te intotdeauna de incredere si afectiune, pentru ca de asta are nevoie orice copil. Cel mic ar trebui sa stie ca nu vrei decat sa il ghidezi pe drumul cel bun.
Mamici si tatici, nu va fie frica sa stabiliti limite. Bine folosite sunt necesare pentru dezvoltarea corespunzatoare a copiilor vostri!
Sursa: Copilul.ro