Ministerul Sănătății a solicitat suma de 600 milioane de lei pentru a achita restanțele privind achiziția de vaccinuri din noiembrie 2021 până în martie anul acesta. Totodată, ministerul a dezvăluit că fostul guvern a comandat peste 87 milioane de doze, în condițiile în care au fost utilizate mai puțin de 17 milioane de doze. Numai în 2022, România va trebui să achite aproape un miliard de euro.
Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern pentru suplimentarea bugetului ministerului Sănătății cu 600 milioane de lei, pentru plata vaccinurilor Covid, arată, de fapt, întregul dezastru al achiziției păguboase făcută de Guvernul Cîțu.
Astfel, România a cumpărat în plus peste 60 de milioane de doze, din care doar foarte puține au fost vândute și donate. În schimb, doar pentru vaccinurile cumpărate în 2022, facturile se ridică la aproape un miliard de euro, în condițiile în care aproape nimeni nu se mai vaccinează. Pentru perioada decembrie 2020-decembrie 2023, România a contractat o cantitate totală de 87.178.462 doze vaccinuri de la Pfizer, Moderna, Johnson și AstraZeneca, din care au fost utilizate doar 16.752.049. Totodată, au fost vândute 10 milioane de doze, iar peste două milioane de doze au fost donate. În prezent, în depozitele naționale se află 8.090.616 doze de vaccinuri.
”Pentru punerea în aplicare a obiectivelor strategice prevăzute în cadrul Strategiei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin HG 1031/2020, în perioada 2020-2022 au fost încheiate de către Comisia Europeană acorduri-cadru de furnizare a acestor vaccinuri în numele și pentru statele membre ale Uniunii Europene cu producătorii de vaccinuri. România s-a alăturat, ca stat membru, la mecanismul Uniunii Europene de achiziție comună de vaccinuri împotriva Covid-19. În vederea asigurării accesului la un număr suficient de vaccinuri sigure și eficiente, strategia Comisiei Europene a fost de constituire a unui portofoliu de vaccinuri bazat pe tehnologii diverse, portofoliu care a început să fie negociat încă dinainte ca orice vaccin să fie autorizat”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.
Potrivit Ministerului Sănătății, Comisia Europeană a negociat cu companiile și a încheiat Acorduri Prealabile de Achiziție în numele statelor membre. Pentru a se asigura o distribuție echitabilă de vaccinuri în rândul statelor membre, strategia a fost de a încheia aceste acorduri ținând cont de procentul de distribuție al populației fiecărui stat membru din UE: Astfel, România a intrat în aceste contracte putând accesa circa 4,3% din doze, la fiecare dintre producătorii de vaccin. Contractele de pe urma cărora România are acces la vaccin împotriva Covid-19 sunt încheiate centralizat la nivelul Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre, și nu direct de către statul român, între Comisia Europeană și producătorul vaccinului și sunt sub forma Acord de Cumpărare în Avans și Acord de Cumpărare.
Totodată, Ministerul Sănătății semnalează și limitările campaniilor de vaccinare în UE bazate pe aceste vaccinuri, care au fost capacitatea scăzută de producție la începutul anului 2021, nesiguranța referitoare la tipul vaccinurilor ce vor fi autorizate, producția vaccinurilor cu termene scurte de valabilitate și pericolul eficienței limitate a vaccinurilor dezvoltate în funcție de variantele de virus. Din aceste motive, strategia UE a fost de a încheia mai multe contracte cu asumarea posibilității existenței de doze în exces. În plus, ultimele contracte încheiate menționează posibilitatea adaptării vaccinurilor în funcție de variantele virale circulante, susține Ministerul Sănătății.
România a înregistrat deja întârzieri majore la plata vaccinurilor livrate din noiembrie 2021 până în martie 2022. Potrivit clauzelor contractuale, negociate tot de Comisia Europeană, termenul de plată stabilit este de 30 de zile de la livrarea produselor, în vederea evitării penalităților de plată. Astfel, Guvernul este nevoit să aloce urgent suma de 600 de milioane de lei, probabil și pentru plata penalităților de întârziere, având în vedere că termenele au fost cu mult depășite.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.