Militarii români cu misiune în Irak vor fi relocați

7 ianuarie 2020  |  18:10  |  👁 301 Vizualizari


Ministerul Apărării anunță că a început demersurile pentru relocarea celor 14 militari români aflați în misiune în Irak, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu. Misiunile militarilor români se axau pe activități de pregătire și formare a instructorilor irakieni din sistemul militar.

„Ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni, 6 ianuarie, de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, Ministerul Apărării Naționale a întreprins măsurile necesare pentru întreruperea misiunilor de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak.

ASTFEL, PENTRU ASIGURAREA SIGURANȚEI PERSONALULUI, CEI 14 MILITARI ROMÂNI CARE ERAU ÎN MISIUNE ÎN IRAK VOR FI RELOCAȚI TEMPORAR ÎNTR-O ALTĂ BAZĂ A COALIȚIEI

Misiunile militarilor români se axau pe activități de pregătire și formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării și din alte instituții responsabile pentru reformarea sectorului de securitate și creșterea capacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Irak.

Decizia României este în deplină concordanță cu poziția aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri, și, în funcție de evoluția situației din zonă, militarii români sunt pregătiți să își reia misiunile.

România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internațional, atât în format aliat, cât și alături de partenerii din cadrul Coaliției Globale anti-ISIS”, se arată în comunicatul de presă al MApN.

Klaus Iohannis a avut marți o primă reacție la tensiunile dintre SUA și Iran, după uciderea generalului Qassem Soleimani. Șeful statului a menționat că România are militari în țara vecină Irak, aceștia făcând parte din forțele NATO de instruire: „O parte din militarii noștri au fost deja relocați”. De asemenea, președintele a făcut apel la calm.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.