Mii de români au cerut suspendarea ratelor la „Prima Casă”/ Programul, „înghețat” de peste două luni pe fondul vidului legislativ

19 iunie 2020  |  05:43  |  👁 727 Vizualizari


„Arbitru” de prim rang pe piața imobiliară, programul ”Prima Casă” se află, acum, într-un impas. Astfel, din cauza vidului legislativ creat de tranziția către programul „O familie, o casă”, creditarea garantată de stat este suspendată de două luni și jumătate. Mai precis, sunt analizate și garantate doar solicitările de acordare a creditelor de tip Prima Casă depuse la finanțatori până la dată de 05.04.2020 inclusiv și promisiuni de creditare deja existente, emise până la 05.04.2020.au declarat pentru Gândul.ro reprezentanții  Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). 

Românii care plănuiau să își cumpere o casă cu credit garantat de stat sunt, în acest moment, prinși în „sala de așteptare” a normelor pentru noul program anunțat de Guvern. ”Prima casă”, programul care a dat „ora exactă” a prețului rezonabil al proprietăților rezidențiale și a stabilizat piața imobiliară este în stand-by. Peste 300.000 de români au cerut suspendarea ratelor bancare, conform OUG 37, potrivit centralizării făcute de Asociația Română a Băncilor. Dintre cei cu un contract „Prima Casă” în derulare, 5167 de persoane au trimis notificări FNGCIMM pentru suspendare la plată, conform datelor  transmise de FNGCIMM la solicitarea Gândul.ro.

Numărul dosarelor de credit aprobate în cadrul Programului Prima Casă în 2020 a scăzut semnificativ față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul vidului legislativ

În același timp, numărul dosarelor de credit aprobate în cadrul Programului Prima Casă în 2020 a scăzut semnificativ față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul vidului legislativ creat de tranziția către programul „O casă, o familie”, au mai declarat pentru Gândul.ro reprezentanții FNGCIMM.

„Din cauza vidului legislativ în care ne aflăm, acordarile în cadrul Programului Prima Casă au înregistrat față de anul trecut o diminuare importantă a numărului de dosare transmise către FNGCIMM. La acest moment se lucrează zi pe zi fără să existe în stoc solicitari în curs de procesare”, ne-au declarat reprezentanții Fondului.

FNGCIMM așteaptă aprobarea normelor de aplicare a programului O familie, o casă

În prezent, în cadrul Programului Prima casă se acordă garanții în temeiul solicitărilor de acordare a creditelor depuse înainte de dată de 06.04.2020 – dată intrării în vigoare a prevederilor Legii nr.40/2020. FNGCIMM acceptă, analizează și garantează solicitările de acordare a creditelor de tip Prima Casă depuse la finanțatori, până la dată de 05.04.2020 inclusiv și promisiuni de creditare deja existente, emise până la 05.04.2020, au spus reprezentanții Fondului pentru Gândul.ro.

„După aprobarea normelor de aplicare a programului O familie, o casă, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.40/2020 și după modificarea cadrului legal aplicabil în ansamblul sau, vor putea fi aprobate solicitări de garantare în concordanță cu noile prevederi legale aplicabile”, mai spun reprezentanții FNGCIMM

„Procesul de elaborare a normelor metodologice de aplicare a noului program este în curs de derulare, fiind unul de durat„ având în vedere complexitatea acestuia și gradul ridicat de dificultate determinat de introducerea unor elemente de noutate, cum ar fi introducerea unor limite de venit, reglementarea mecanismului de transfer și plata a subvențiilor de dobândă”, potrivit Fondului.

Peste 5000 de notificări pentru suspendare la plată, pentru credite Prima Casă

Până la acest moment FNGCIMM a primit 5167 de notificări pentru suspendare la plată, pentru credite Prima Casă. Menționăm că nu am primit notificări din partea tuturor băncilor cu care Fondul a semnat convenție pentru OUG 37 și care au în portofoliu credite Prima Casă.

Sursa: Gandul.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.