Mii de persoane dorm în maşini sau în adăposturi după cutremurul de săptămâna trecută din Croația

5 ianuarie 2021  |  07:36  |  👁 333 Vizualizari


Mii de persoane din diferite localităţi din Croaţia centrală, ale căror case au fost distruse sau avariate de cutremurul din 29 decembrie, continuă să doarmă în autoturismele lor, în containere, sau în locuinţe din prefabricate, relatează luni EFE.

Cutremurul cu magnitudinea 6,2 grade pe Richter şi cu epicentrul în oraşul Petrinja, din Croaţia centrală, a provocat 7 morţi, 26 de răniţi şi a distrus sau a avariat mii de case. Seismele minore care i-au urmat celui de marţea trecută au îngreunat operaţiunile de salvare. Luni s-a produs un nou cutremur de 4,2 grade la 07:49 ora locală.

Duminică un voluntar şi-a pierdut viaţa când s-a prăbuşit acoperişul pe care îl repara la Petrinja, iar şase pompieri au suferit leziuni în diferite operaţiuni de degajare a molozului. Preşedintele regiunii afectate, Ivan Zinic, a anunţat duminică seară sosirea a 250 de instalaţii de adăpost provizoriu, deşi este nevoie de încă alte 1.500.

Cetăţenii din zonă au prezentat până acum 9.000 de cereri de reconstrucţie, sau de reparaţie a caselor lor.

„Am petrecut mai multe nopţi în maşină, iar acum parcă am renăscut”, a declarat unul dintre cei afectaţi ziarului Jutarnji list, după ce s-a adăpostit într-unul dintre containerele servind drept cazare temporară şi care au fost donate de Austria.

Aproximativ o mie de persoane au fost instalate în centre publice de adăpost, dar majoritatea locuitorilor, mulţi dintre ei agricultori sau crescători de vite, nu au dorit să-şi părăsească locuinţele de teamă să nu îşi piardă bunurile.

„Suntem foarte mulţumiţi. Avem încălzire, duşuri, două camere”, a declarat Maja Cvetnic postului local tv N1, care a fost cazat într-unul dintre aceste centre şi a cărui casă din Petrinja a fost distrusă.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.