Luna lui Cuptor vine cu sănătate și recolte bogate

30 iunie 2020  |  08:04  |  👁 813 Vizualizari


Luna lui Cuptor e plină de tradiții și superstiții. Iar femeile sunt privilegiate, dacă le respectă cum se cuvine, căci au parte numai de bine.

Arșița de afară e semn că se apropie Săptămâna secerișului, care începe în prima zi de Cuptor. Țăranii știu că e cel mai potrivit moment pentru culesul grânelor. Urmează și sărbători importante din calendarul ortodox, dar și din tradiția folclorică. Încă din prima zi a lunii, oamenii țin cu sfințenie Ana Foca și îi pomenesc pe Sfinţii Mucenici doctori fără de arginţi Cosma şi Damian.

Luna lui Cuptor vine cu sănătate
Sfinţii Cosma şi Damian s-au transformat în mesageri religioşi ai medicinei populare. Sunt luminători ai vieţii celor aflaţi în suferinţă, oameni şi animale deopotrivă. Neprimind nimic în schimbul vindecării, şi-au căpătat și numele de doctori fără de arginţi. Pentru faptele lor au fost trecuţi în rândul sfinţilor doctori. Sunt vindecători ai bolilor de ochi, răul copiilor, sperietură, boli rele la vremurile acelea. În plus, propovăduiau credinţa şi evlavia, sfinţenia şi milostenia drept leacuri tămăduitoare. Gemeni fiind, erau înzestrați cu harul stăpânirii mulțimilor și al atragerii sprijinului divin. Cu timpul, numele lor au pătruns în ritualurile populare de însănătoşire, devenind unul singur, Cosmandin.

Femeile țin sărbătorile
În general, femeia e păstrătoarea tradițiilor familiei. Și ei i se adresează și avertismentele referitoare la respectarea obiceiurilor. Altminteri, cele rele se adună asupra întregului cămin. Pe 1 iulie, se ține Ana Foca, pentru a ne feri de foc şi de arşiţa soarelui. Se ține de sănătate, recolte bogate, gospodării frumoase, apărate de furia focului. Panteliile sau Pârliile, surorile Sfântului Ilie, stau la pândă. Zilele lor sunt 13 şi 27, însă, cu o săptămână înainte şi una după, e bine să le cinsteşti, ca să nu ai parte de răzbunarea lor.

Nu se lucrează, nu se gătește la cuptor și nu se coace pâine. Alte munci, agricole sau casnice, se fac numai până la prânz, mai ales pe 8, când e Ziua Lupului sau Precup, când e interzis secerişul şi torsul. Ziua trebuie respectată pentru apărarea în faţa grindinilor, vijeliilor, arşiţei, focului, lupilor, bolilor copiilor. Pe 15 iulie, e o altă zi a femeilor, cunoscută drept Ciurica. Acum trebuie să-ți bați bărbatul, ca să-ți meargă bine tot anul. Dacă iei bătaie sau dai ceva din casă, îți va merge rău. Gravidele o cinstesc pe Sfânta Marina, pe 17, ca să aibă parte de naștere ușoară.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.