Oare chiar contează temperatura vinului? Imaginați-vă altă întrebare: cum e mai bună limonada – rece ca gheața sau caldă ca un ceai? Doar că vinul este de mai multe feluri și merită să știi temperatura optimă pentru cât mai multe.
Tuturor ne place senzația de răcorire de la o băutură rece care se scurge pe gât, dar cu cât e mai rece, cu atât are mai puțin gust. Câteva minute în frapieră pot ucide gustul (bun sau rău) al unui vin. Vinurile ușoare și răcoritoare, ca Riesling, Sauvignon Blanc și cele spumante sunt mai bune când sunt mai reci – între 7 și 10 grade.
Vinurile mai bogate, ca Chardonnay sau Viognier sunt mai bune servite ușor mai calde, între 10 și 14 grade. Să avem în vedere că temperatura recomandată în interiorul unui frigider este de 3 – 5 grade și vor răci prea tare vinul; așa că e bine să-l scoateți cu 15 – 30 de minute înainte de a-l turna în pahare.
Ni s-a tot spus că trebuie băut la temperatura camerei. Dar aceasta se referă la camerele reci, neîncălzite din secole anterioare, care nu aveau mai mult de 16 – 18 grade. Taninurile mai dure din vinuri tinere, ca Sangiovese, Nebbiolo și Cabernet Sauvignon ies mai tare în evidență la temperaturi mai mici, așa că trebuie servite la 18 – 20 de grade.
Vinuri mai ușoare, ca Pinot Noir, Gamay, Dolcetto, Valpolicella și Grenache vor avea gust mult mai bun servite la 16 grade. Vara, sau într-o zi de septembrie cu peste 30 de grade, serviți vinurile roșii chiar ușor răcite – merge și un cub de gheață ca să se răcească mai repede.
Sortimetele de vinuri sunt nenumărate, de pe toate meridianele: regula bună de urmat este să citim mereu temperatura recomandată, pe care producătorii de calitate o precizează mereu pe eticheta de pe spatele sticlei.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.