Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat miercuri demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.
Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan.
Anterior, starea de urgenţă fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestaţii, Almatî, capitala economică a ţării, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.
Demisia Guvernului a venit la câteva ore după ce declarase stare de urgență în mai multe zone ale țării, ca răspuns la un protestele populare determinate de creșterea prețului gazului lichefiat.
Un grup de manifestanţi a pătruns miercuri în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz, informează AFP.
Poliţia a tras miercuri cu grenade asurzitoare şi a utilizat gaze lacrimogene împotriva unei mulţimi de câteva mii de persoane, fără a reuşi să împiedice pătrunderea unor protestatari în clădire.
Mai mulţi protestatari şi-au însuşit bastoane şi scuturi ale poliţiei.
Protestatarii s-au adunat într-o piaţă din oraş şi se îndreptau în direcţia principalei clădiri a administraţiei locale. Manifestaţia se derula în mod haotic, iar poliţia a utilizat gaze lacrimogene la fel ca în noaptea de marţi spre miercuri, când a dispersat o primă manifestaţie de circa 5.000 de persoane.
Cel puțin 100 de polițiști au fost răniți în timpul protestelor.
Manifestaţiile neautorizate în prealabil de către autorităţi sunt interzise în Kazahstan, fostă republică sovietică autoritară, dar care este totodată cea mai mare economie din Asia Centrală.
Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.
Serviciile de mesagerie Whatsapp, Telegram şi Signal au fost inaccesibile în cursul serii în Kazahstan, unde proteste au izbucnit cu începere de duminică în mai multe oraşe.
Preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, s-a adresat cetăţenilor îndemnându-i „să dea dovadă de prudenţă” şi „să nu cedeze provocărilor”.
Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului. Promisiunea Guvernului nu a detensionat protestele.
Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangystau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzaţi că „au majorat preţul la gaz fără motiv”, ceea ce „a dus la proteste în masă în întreaga ţară”, potrivit acestei surse.
Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi salariilor mici.
Regiunea Mangystau depinde de GPL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor la produse alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus.
Kasîm-Jomart Tokaev, la putere din 2019, a fost ales drept succesor de liderul istoric Nurzultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul timp de treizeci de ani din 1989 şi îşi păstrează influenţa.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.