Angajații ar putea avea dreptul de a nu fi deranjați de șefi și de colegi în afara programului. Vor putea refuza astfel ca în timpul liber să răspundă la telefoane și la emailuri în interes de serviciu. Autoritățile europene pregătesc reguli noi, după ce au constatat că în timpul crizei sanitare tot mai mulți salariați sunt nevoiți să muncească peste program pentru a face față solicitărilor companiilor.
Munca peste program a devenit o obișnuință pentru mulți salariați din Uniunea Europeană după apariția crizei sanitare. Aproape o treime dintre angajații care muncesc de la distanță sunt nevoiți să lucreze în timpul liber pentru a face față solicitărilor, arată statisticile oficiale.
Suprasolicitarea poate duce la boli grave, atrag atenția psihologii.
Autoritățile europene vor să ia măsuri, astfel încât salariații să nu mai poată fi deranjați cu probleme de serviciu în timpul liber.
Delphine Colard, adjuncta purtătorului de cuvânt al Parlamentului European: „Parlamentul European a cerut trei lucruri. În primul rând, angajatorii nu ar trebui să apeleze la angajați în afara programului de lucru, colegii să te apeleze în interes de serviciu. În al doilea rând, angajații să poată invoca dreptul să se deconecteze fără consecințe negative. Și în al treilea rând, cursurile de specializare să se facă în timpul programului de lucru„.
Dacă va fi adoptată, regula va fi obligatorie inclusiv în România.
În prezent, Codul Muncii prevede că norma de lucru e de 40 de ore pe săptămână.
Salariații pot face ore suplimentare. Pot munci, în medie, cel mult 48 de ore pe săptămână, în anumite condiții.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.