Este cea mai bună veste pentru acești români: Guvernul a anulat taxa! Nu mai trebuie să dea niciun ban

2 februarie 2022  |  08:06  |  👁 218 Vizualizari


Autoritățile au luat recent decizia de a anula o taxă controversată, lucru care bucurat foarte mulți români. Astfel, producătorii locali au profitat deja de schimbare și spun că sunt foarte mulțumiți.

Așadar, sunt vizate accizele pentru primii 50 de litri de ţuică produşi în gospodărie. Până să aibă loc schimbarea recentă, micii producători care îşi şi declarau producţia plăteau pentru această cantitate jumătate din acciza prevăzută în codul fiscal.

Totuși, aceștia nu mai sunt nevoiță să plătească taxa respectivă, lucru care a fost primit cu bucurie de către mulți români. De exemplu, un mic producător din localitatea Rădeni, judeţul Botosani, obținea anual minimum 40 de litri de ţuică, cu fructe din propria livadă.

Până în momentul în care Guvernul a anulat taxa, acesta era nevoit să plătească jumătate din acciză, adică 1,9 lei pe litru, pentru primii 50 de ţuică. Amintim că decizia a fost luată în contextul în care România este cel mai mare producător de prune din UE, datorită interesului românilor pentru ţuică. În acest context, prunele se vând cel mai bine față de restul fructelor produse la noi în ţară.

Trebuie menționat și faptul că sunt scutiţi de accize, în limita a 50 de litri, doar cei care produc alcool din fructe pentru propriul consum, nu şi pentru comercializare.

Ce se întâmplă în corpul nostru când bem țuică fiartă?

În perioada rece căutăm cu orice preț băuturi care să ne poată încălzi. Dacă în timpul verii atunci când ieșim cu prietenii berea este cea mai bună variantă, în perioada iernii țuica fiartă poate lua locul acesteia.

Dacă este consumată în cantități mici, respectiv 20-150 ml, țuica fiartă are efecte benefice asupra corpului, având proprietăți de vindecare și de prevenire a afecțiunilor. Așadar, țuica fiartă poate preveni gripa, chiar și pe cea porcină, și răceala specifică anotimpului rece. De asemenea, țuica fiartă ajută la oxigenarea sângelui datorită vaporilor calzi de alcool care duc la dilatarea vaselor capilare, în timp ce scade riscul de pneumonie.

Cu toate acestea, există câteva categorii de persoane pentru care țuica fiartă nu este recomandată, precum celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, a celor anemice, a celor care lucrează în frig și femeilor însărcinate.

Țuica fiartă nu este o băutură greu de făcut – ai nevoie de un ibric metalic și câteva ingrediente, precum: piper, zahăr, miere, cuișoare și scorțișoară. Trebuie să fim atenți la condimente și să nu adăugăm prea multe pentru că riscăm să stricăm țuica, lichidul devenind aproape imposibil de băut.

Ingredientele necesare pentru o țuică fiartă excelentă sunt:

– 500 ml ţuică;

– 5 linguriţe de miere;

– 10 boabe de piper;

– 10 cuişoare;

– puțină scorţişoară.

Trecând la faza de fierbere, aici avem două modalități pe care le putem urma:

1. Punem zahărul într-un ibric și îl topim până când obținem un zahăr-ars, apoi adăugăm cantitatea de țuică dorită și vom obține un lichid de culoare maronie care are un gust plăcut.

2. Amestecăm zahărul, piperul și țuica și punem vasul acoperit pe foc până dă în clocot. De asemenea, în loc de zahăr putem pune miere, adăugând, de asemenea, cuișoare și scorțișoară.

Pentru un gust aromat, turnăm alcoolul și îl fierbem la foc potrivit. Adăugăm treptat boabele de piper, scorțișoara și cuișoarele.

Ne putem da aseama că preparatul nostru s-a încălzit suficient când încep să iasă aburi. Abia atunci putem adăuga mierea. Începem să amestecăm treptat până ce mirosul devine din ce în ce mai plăcut. Această este rețeta de țuică fiartă a lui Radu Anton Roman, publică în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”. Țuica fiartă se toarnă în pahare mici și se bea dintr-o singură înghițitură. Este recomandat să mâncați ceva înainte de a consuma această băutură.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.