Curtea Constituțională rusă și-a dat acordul luni vastei reforme constituționale vrute de către președintele Vladimir Putin, care îi acordă acestuia dreptul de a efectua încă două mandate după încheierea celui în curs, în 2024, relatează AFP. Curtea a publicat pe site hotărârea prin care stabilește că proiectul de reformă este conform legislației, în pofida unor ciritici din partea opozanților Kremlinului, care denunță o tentativă a lui Vladimir Putin de a deveni ”președinte pe viață”, scrie News.ro.
Această reformă este necesar să fie validată, în plus, printr-un ”vot popular”, la 22 aprilie. Acesta nu a fost amânat, până acum, în contextul în care Rusia își multiplică restricțiile impuse reuniunilor publice din cauza pandemiei noului coronavirus.
Curtea Constituțională a fost extrem de rapidă în a se pronunța, în contextul în care Vladimir Putin a promulgat sâmbătă această vastă reformă constituțională, la câteva zile după ce a fost adoptată de către deputați și senatori.
Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere atinci când a anunțat, în ianuarie, această reformă constituțională, urmată rapid de demisia fostului său premier Dmitri Medvedev.
Reforma urma inițial să consolideze puterile Executivului și Consiliului de Stat, un organ până acum esențialmente consultativ. Săptămâna trecută, un nou amendament a fost adăugat, spre surpriza generală, la a doua lectură a proiectului de lege de către deputați, pentru a-i permite lui Vladimir Putin să reia de la zero numărarea mandatelor sale prezidențiale în urma acestei reforme, în contextul în care legea rusă îi interzicea să mai candideze în 2024. Teoretic, Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani, aflat la putere din 2000, ar putea să rămână la Kremlin până în 2036. Textul aprobat de Curtea Constituțională relevă că președintele rus aflat în funcție la intrarea în vigoare a legii va putea ”participa ca și candidat” în viitoarele alegeri prezidențiale ruse.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.