Cum pot îmbina mamele viaţa de familie cu locul de muncă

7 februarie 2020  |  08:02  |  👁 657 Vizualizari


Meseria de părinte nu este deloc uşoră, dar atunci când ea trebuie îmbinată cu sarcinile de la locul de muncă lucrurile devin câteodată şi mai dificil de gestionat. Îţi venim în întâmpinare cu câteva trucuri care te vor ajuta să găseşti echilibrul între viaţa de familie şi serviciu.

Nu degeaba se spune că meseria de părinte este una printre cele mai dificile din lume. Dar atunci când ea se îmbină cu locul de muncă, de multe ori oboseala şi stresul au  tendinţa de a pune stăpânire, situaţie des întâlnită când mamele revin la serviciu şi îl lasă pe cel mic în grija bunicilor sau îl duc la creşă/grădiniţă. Chiar dacă lupta pare de multe ori fără câştig, cu ajutorul unor soluţii simple, uşor de pus în practică, poţi să găseşti echilibrul între serviciu şi cea mai frumoasă meserie, cea de mamă, potrivit www.parents.com.

Cum scapi de sentimentul de vinovăţie

Nu te lăsa copleşită de sentimentul de vinovăţie că nu eşti lângă copil, ci gândeşte-te că reîntoarcerea ta la locul de muncă aduce beneficii la nivel de familie, cum sunt şi cele financiare. Pe lângă faptul că cel mic învaţă treptat să devină independent şi să socializeze mult mai bine dacă tot îşi petrece timpul alături de alţi copii, tu îţi poţi recăpăta mai uşor stima de sine şi poţi să contribui la bugetul familiei, lucru deloc de neglijat. „Numeroase femei care au făcut carieră au găsit modalităţi de a fi eficiente atât la locul de muncă, cât şi acasă, lângă familie. De ajutor pentru ele este să stabilească din timp priorităţile, să se organizeze bine şi să ia cele mai bune decizii pentru probleme de moment“, explică Lisa Pierson Weinberger, fondatorul unei pagini online destinate mamelor.

Stabileşte din timp cu cine va rămâne copilul

Te poţi concentra mult mai bine la sarcinile de peste zi de la serviciu dacă ştii că cel mic este îngrijit cum trebuie şi că are la-ndemână tot ce are nevoie. De aceea, bine este ca înainte de a întoarce la locul de muncă să găseşti cele mai bune soluţii în ceea ce priveşte îngrijirea lui. Discută cu partenerul de viaţă şi vezi dacă este mai bine pentru copil să angajezi o bonă, să îl duci la grădiniţă sau să îl laşi în grija bunicilor. Cântăreşte bine opţiunile şi ia decizia care să aducă în primă fază cele mai multe beneficii pentru cel mic, apoi pentru voi ca şi familie.

Cum să faci ca dimineţile să fie mai uşoare

Una dintre soluţiile care te ajută să îmbini cu succes viaţa de familie cu locul de muncă este să găseşti modalităţi eficiente astfel încât dimineţile să fie cât mai uşoare. Doar se ştie că cei mici încep mai greu ziua, fapt ce te face de multe ori să ajungi mai târziu la locul de muncă. De aceea este bine să-ţi organizezi programul cu o seară înainte. Pregăteşte hainele tale şi ale copilului pentru a doua zi şi nu uita să-i faci pachetul pentru creşă/ grădiniţă. Gândeşte-te ce veţi mânca a doua zi la micul dejun, asigură-te că are ghiozdanul pregătit şi astfel vei reuşi să ieşi la timp pe uşă dimineaţa. De ajutor este şi să împarţi sarcinile cu partenerul de viaţă. Decideţi cine îl va îmbrăca pe copil, cine pregăteşte micul dejun, dar şi cine va face cumpărăturile necesare pentru a doua zi. Şansele ca tu să ajungi mai târziu la locul de muncă devin tot mai mici cu o astfel de organizare.

Fă un calendar pentru familie

O bună modalitate prin care îţi poţi prioritiza activităţile de peste zi este să faci un calendar pentru întreaga familie. Poţi include lucrurile ce ţin de casă, cum este plata facturilor, programul de la şcoală al copilului, activităţile pe care le face suplimentar, dar şi zilele de naştere ale celor din familie. Indicat este ca la fiecare sfârşit de săptămână să faci modificări în calendar după cum este cazul, astfel încât în zilele ce urmează să ai parte de eficienţă maximă. Treptat vei observa că reuşeşti să faci faţă cu brio la activităţile de la locul de muncă şi a celor de acasă dacă ştii din timp ce ai de făcut.

Păstrează legătura cu copilul şi în timpul zilei

Te vei putea concentra mai bine la sarcinile de la locul de muncă dacă ştii că cel mic a mâncat, a dormit şi că este bine. De aceea, sfatul nostru este să încerci să păstrezi legătura cu copilul pe parcursul zilei, lucru pe care îl poţi face în pauzele de la serviciu. În plus, copilul ştie că îi eşti mereu aproape dacă îţi aude vocea. Lasă la-ndemână poze de-ale tale şi de-ale soţului astfel încât copilul să vă vadă şi să ştie că este în siguranţă. De ajutor este şi să stabiliţi împreună încă de cu seară ce activităţi distractive veţi face când te vei întoarce de la serviciu.

Găseşte activităţi pe care să le faceţi împreună

Este foarte important pentru copil să petreceţi timp împreună atât pe parcursul săptămânii, cât şi în weekend. Chiar dacă programul de la serviciu nu este unul bătut în cuie, ideal este ca în fiecare zi din săptămână să îţi faci timp doar pentru tine şi copilul tău, indiferent dacă este vorba să luaţi micul dejun împreună, să vă uitaţi seara la desenul animat preferat sau să-i citeşti din cartea de poveşti. Încearcă pe cât posibil să nu vorbeşti de problemele de la locul de muncă sau să-ţi verifici mereu telefonul atunci când sunteţi împreună. Concentrează-te cât mai mult pe nevoile copilului şi găsiţi împreună activităţi care să fie şi educative, dar şi distractive pentru cel mic.

Nu uita că ai nevoie de puţin timp şi pentru tine

Dacă ajungi să gestionezi timpul eficient, din când în când este bine să îţi laşi câteva momente doar pentru tine. O pauză în care să faci lucruri de care ai tu nevoie te va ajuta să-ţi încarci bateriile pentru săptămâna ce urmează. Dacă nu ai parte de sclipe doar pentru tine oboseala şi stresul ajung să-şi pună amprenta, ceea ce te va face să ai mai puţină răbdare ca mamă, dar şi ca soţie. Măcar o dată la câteva săptămâni fă-ţi timp să ieşi cu prietenele la o cafea, iar o dată pe săptămână să faci o baie relaxantă şi să pui în practică ritualul tău de înfrumuseţare.

Sursa: Totuldespremame.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.