Cum poate printarea 3D să salveze vieți, chiar și în România

31 martie 2020  |  07:22  |  👁 573 Vizualizari


Criza creată de pandemie a dus la creșterea cererii pentru o serie de produse medicale care pot fi obținute și prin printarea 3D.

De la măști și halate de protecție, la obiecte de recoltare a probelor și până la ventilatoare, există o criză a produselor medicale de care doctorii au nevoie pentru a-i îngriji pe pacienți. Pentru că cererea e foarte mare, oferta nu se ridică la nivelul așteptărilor. Astfel, în multe state, inclusiv România, există o penurie de echipamente medicale pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 și nu numai.

În acest caz, o serie de companii și inițiative vin în ajutorul medicilor și pacienților, iar una dintre cele mai eficiente soluții pare să fie printarea 3D a produselor care vor salva viețile pacienților care au nevoie de ele.

Exemplele în care printarea 3D este utilă sunt multiple

Avem exemple și în România. Proiectul inițiat de Asociația FabLab și FormWerk, la care s-au alăturat alte 50 de persoane care dețin imprimante 3D. Aceștia produc viziere printate de 3D, pe baza unui design creat de o companie de printare 3D din Cehia. Inițiativa a fost aprobată de Ministerul Sănătății și, după ce vor fi gata, vizierele vor putea fi folosite în orice spitale din țară.

Există un caz deja celebru în Italia. Din cauza numărului mare de bolnavi, Italia se confruntă și ea cu un deficit de echipament medical. Printre altele, medicii au nevoie și de valve. Acestea sunt folosite pentru ventilatoarele de care pacienții au nevoie și sunt, în esență, piesa de legătură dintre măștile de oxigen și ventilatoarele folosite pentru pacienții cu probleme respiratorii.

Un startup italian a identificat o modalitate prin care să ajute bolnavii infectați cu noul virus, prin printare 3D a acestor valve, la un preț mult mai avantajos decât le vinde producătorul. În mod obișnuit, pentru fabricarea unei valve, producătorul de dispozitive medicale are nevoie de 11.000 de dolari. În schimb, Isinnova a reușit să creeze o replică 3D perfectă a acestora la prețul de un singur dolar.

Avem exemple și în SUA. În mod obișnuit, compania americană Formlabs vinde imprimante 3D, nu se ocupă cu printarea de produse. Totuși, în contextul pandemiei, aceasta a anunțat că va dedica 250 dintre imprimantele din fabrica sa din Ohio pentru a printa 3D 100.000 de obiecte folosite pentru recoltarea de probe: acele obiecte cu formă de bețișoare de urechi folosite pentru a lua probele care urmează să fie testate.

Mai putem adăuga pe listă și alte obiecte obținute din printarea 3D care vor ajuta pacienții care suferă de COVID-19: Prisma Health printează 3D mecanisme numite VESper (extensii care permit unui singur ventilator să ajute patru pacienți cu probleme respiratorii).

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.