Cum are corpul de suferit atunci când facem foamea să slăbim și nu respectăm cele trei mese pe zi

19 martie 2023  |  14:30  |  👁 65 Vizualizari


Fac foamea să slăbesc. Sau nu am avut timp să mănânc o zi întreagă. În tot acest timp, creierul cere zahăr. Și organismul reușește să i-l dea chiar dacă faceți foamea.

Se întâmplă acest lucru prin jocul a doi hormoni. Îi înțelegem ca să înțelegem că reducerea greutății prin foame nu e cel mai rău lucru.

Jumătate din porția obișnuită la micul dejun. Și tot jumătate din porția de prânz. Cu 50% mai puțin nu înseamnă prea puțin.

Ne jucăm în principal cu doi hormoni. Insulina crește zahărul din sânge. Glucagonul îl scade. Dar dacă simțiți foame, nu scade glicemia, zahărul din sânge. Ci intră în luptă așa-numiții hormoni de contra-reglare. O cascadă.

Glucagonul este primul. Determină ficatul să pună la bătaie rezerva lui de zahăr. O eliberează în sânge. Și îl impiedică să mai facă rezerve.

Apoi intră în acțiune adrenalina și noradrenalina. Și imediat după cortizolul.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Se secretă cortizol, se secretă un hormon de supraviețuire, are rol sa stimuleze degraderea glicogenului hepatic și scade rezistența la insulină.”

Fenomene bune. Își fac prezența și hormonii de creștere. Să crească nivelul zahărului din sânge. Și apoi hormonii tiroidieni. Toată această cascadă menține niveul zahărului din sânge. Pe care îl numim glicemie.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Când se continuă postul sau lipsa alimentației, cel mai bine este că se ard grăsimile, se desfac grăsimile în trigliceride și acizi grași, se oxidează, duc la formare glucozei.”

Cum dispare grăsimea din depozite? Ardem grăsimile de depozit, care ne deranjează, tot ca să facem zahăr în sânge. Adică să menținem glicemia constantă. Pentru că viața depinde de glicemia normală. Aceasta este, de fapt, ruta slăbirii.

Toți hormonii au fost concepuți pentru 3 mese pe zi. Micul dejun – dimineața la ora 6, prânzul la ora 12, iar cina la ora 18. De ce nu mai târziu de ora 18? De ce seara e recomandat să nu consumăm alimente, care cresc glicemia. Majoritatea din păcate.

Cina, la ora 18, nu trebuie să crească tocmai glicemia. Ca să nu vă îngrășați. Cum nu crește glicemia? Cu pește copt și legume verzi. Ori carne coaptă și legume verzi. Asta ne spune tot sistemul neuro-endocrin. Și dacă nu respect ce vrea organismul meu?

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Eu iau cina foarte târziu, eu practic țin într-un sistem de alertă tot sistemul digetiv și nu mai știe dacă e zi sau e noapte.”

Cu masa prea târziu, cu alimente care cresc glicemia, apar cel mai repede kilograme în plus. Și probleme de somn. Tulburarea de somn dă, la rândul ei, probleme de greutate.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.