Cresc ratele la creditele în lei. Indicele Robor este la nivel record și e de așteptat să mai crească

23 martie 2022  |  07:27  |  👁 428 Vizualizari


Robor le dă emoții mari românilor care au credite în lei, cu dobândă variabilă. Ratele lor vor continua să crească. Indicele Robor este la nivel record pentru ultimii opt ani. Și e de așteptat să mai crească, spun economiștii, având în vedere inflația.

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate o parte dintre ratele creditelor în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la 4.53%.

La începutul lunii nu depășea 4.25%. Nivelul de astăzi nu a mai fost atins din 2013.

Creșterea Robor înseamnă credite mai scumpe de la o lună la alta.

Iată și un exemplu. La un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata a crescut cu aproximativ 34%, adică cu 467 de lei față de acum un an, când Robor la trei luni era 1,70%. Iar în comparație cu acum trei luni, creșterea este de 17 procente, ceea ce înseamnă peste 260 de lei în plus la rată.

Dragoș Cabat, analist financiar: Robor trebuie să crească în continuare și trebuie să crească chiar susținut în perioada următoare, având în vedere că inflația este foarte ridicată, este în jurul la 8, 8,5%, 9% și sunt șanse foarte mari ca în lunile următoare să trecem de 10%, poate chiar să ajungem la 11%.

Rate mai mari resimt acum cei care au luat credite înainte de 2019. Cei care au contractat împrumuturi după 2019 vor resimți și ei creșteri, însă abia din luna aprilie, atunci când IRCC ar putea ajunge aproape de 1,9% față de 1,17 cât este acum, spun economiștii.

În acest context, analiștii finanaciari îi sfătuiesc pe oameni să ia în calcul o refinanțare a creditelor.

Irina Chițu, analist financiar: Dacă ne uităm la Robor, acesta s-a triplat față de acum un an. Soluția este să se uite la o refinanțare, cei care au credite dependente de ROBOR. Aceste oferte cu dobândă fixă sunt foarte convenabile acum versus dobânda variabilă dependentă de Robor.

La începutul acestui an, Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la 2.5% pe an și nu este exclus ca aceasta să ajungă anul acesta chiar și la 3%.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.