Cercetarile efectuate pe SARS, un alt coronavirus, au descoperit ca mastile N95 au fost extrem de eficiente la blocarea transmiterii virusului. S-a constatat ca pana si mastile pentru fata care blocheaza doar particulele de praf din aer pot avea un rol in incetinirea transmiterii virusului.
Un alt studiu a stabilit ca, in timp ce mastile confectionate din tricourile de bumbac au fost mult mai putin eficiente decat mastile chirurgicale, acestea au redus transmiterea de particule respiratorii si au fost mai bune decat nicio protectie.
Hector Chapa, profesor asistent clinic si director de educatie interprofesionala la Colegiul de Medicina din cadrul Universitatii A&M din Texas, crede, la randul sau, ca protectie in public este mai buna decat niciuna.
„Acoperirea gurii si nasului cu masti este o practica cu risc scazut care nu poate decat sa ajute la reducerea raspandirii acestei boli teribile. Daca toata lumea poarta o masca, indivizii se protejeaza reciproc, reducand transmisia intercomunitara”, a spus el.
„Atentie! Mastile nu sunt scuturi insa. Chiar si cand le purtam, e important sa tinem cont de distantarea sociala si apoi de regulile de igiena impuse de OMS”, a incheiat profesorul intr-un articol The Conversation, citat de Science Alert.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.