Primăvara poate aduce, pe lângă o încălzire a vremii, și nedoritele alergii, în cazul persoanelor care se confruntă, în general, cu astfel de probleme.
Mai nou, s-a aflat încă un aspect, de această dată în contextul generat de COVID-19. Medicii de la o unitate spitalicească din țară, respectiv de la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, constată că tot mai multe persoane care au avut COVID-19 dezvoltă alergii, chiar dacă nu au în istoric sensibilitate la polen sau alte substanţe. S-a mai aflat, totodată, că numărul celor care se prezintă la specialişti e mai mare decât în anii precedenți.
Un doctor de la spitalul amintit a explicat ce s-a constatat în ultima perioadă, cu privire la persoanele care s-au adresat specialiștilor. Mai exact, Camelia Ciacli, medic specialist în alergologie- imunologie clinică în cadrul SCJU Arad, a precizat, miercuri, că în ultimele săptămâni foarte mulţi pacienţi alergici ajung la cabinetul specializat al unității spitalicești arădene.
„Această perioadă înseamnă o adresabilitate crescută a pacienţilor cu afecţiuni alergice. Pe lângă pacienţii care se cunosc cu afecţiune alergică de mai mulţi ani, apar tot mai multe cazuri de pacienţi la vârste mai înaintate cu afecţiuni clar documentate de etiologie alergică (…) Am observat că pacienţi care au prezentat infecţie cu SARS-CoV-2, fără antecedente patologice alergice, au dezvoltat anumite sensibilizări alergice într-un număr destul de mare”, a menționat dr. Ciacli, conform sursei citate.
Ar mai fi un aspect de precizat în acest context. Și anume acela că, potrivit specialiștilor de la spitalul amintit, boala alergică la debut poate fi confundată frecvent cu viroze.
„Pacienţii prezintă de cele mai multe ori strănut în salbe, rinoree apoasă, nas înfundat, prurit nazal, prurit ocular, tuse seacă iritativă. Orice simptome care persistă mai mult de cinci-şapte zile pun problema unui diagnostic diferenţial cu o boală alergică la debut.
Există nenumărate cazuri în care boala se agravează şi poate să apară o criză de astm”, a mai precizat medicul Camelia Ciacli.
Din cele mai recente cifre oficiale cu privire la situația generată de COVID-19, la nivel național, comunicate de Ministerul Sănătății, în raportarea din 13 aprilie, rezultă faptul că „în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.602 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 465 mai puțin față de ziua anterioară.
172 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”.
Conform aceleiași surse, la Terapie Intensivă sunt internați 253 de pacienți. „În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 1.916 cu 81 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 253 persoane, la fel ca în ziua anterioară. Dintre cei 253 pacienți internați la ATI, 218 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 103 sunt minori, toți fiind internați în secții, cu 9 mai puțin decât în ziua anterioară și 0 în ATI, cu 1 mai puțin față de ziua anterioară”, se mai precizează în bilanțul comunicat de Ministerul Sănătății.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.