Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, urmează să prezinte forma proprie a proiectului de lege privind introducerea unui certificatul denumit „stop Covid” la locul de muncă prin care să se ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau un test negativ, relatează news.ro și Agerpres.
Potrivit unor surse Agerpres, la solicitarea premierului Nicolae Ciucă, Rafila va aduce clarificări pe marginea mai multor aspecte ale proiectului cu scopul de a se stabili impactul bugetar al măsurii, inclusiv privind voucherele electronice în baza cărora angajaţii nevaccinaţi vor beneficia de teste COVID gratuite pentru perioada de timp care va fi stabilită.
Proiectul de lege ar urma să fie adoptat în Parlament de coaliția de guvernare până la finalul anului, potrivit surselor guvernamentale citate de news.ro. Proiectul va accepta testarea pentru Covid-19 inclusiv cu teste rapide antigen, deși inițial se vehiculase că liberalii se opun acestei prevederi. „Am înţeles că nu se acceptă testarea pe bază de antigen. Sincer să vă spun, nu ştiu de ce. Chiar am verificat documentele Comisiei Europene şi testarea PCR este valabilă 72 de ore, iar pentru statele care adoptă şi testarea antigen este valabilă 48 de ore”, a declarat Rafila, luni seară.
Proiectul de lege pregătit de ministrul sănătăţii prevede, de asemenea, că vaccinaţii vor avea la dispoziţie 15 teste decontate de stat. Acestea nu se vor oferi fizic, ci sub forma unor vouchere în format electronic cu care angajatul se va putea adresa oricărui laborator, farmacii sau medicului de familie. Și perioada în care persoanele nevaccinate se vor putea testa pe banii statului a reprezentat un motiv de tensiune între PNL și PSD. Inițial, PSD a propus un termen de două luni, dar președintele PNL, Florin Cîțu, s-a opus ca statul să deconteze testele celor nevaccinați.
Proiect: cine nu are certificat verde poate avea contractul de muncă suspendat PNL a depus împreună cu UDMR în luna octombrie un proiect de lege care prevedea obligativitatea certificatului verde COVID, la stat și la privat, pentru personalul medical, pentru instituțiile publice și pentru clădirile de birouri.
Inițiativa legislativă a fost respinsă însă de Senat și este blocată de aproape două luni la Camera Deputaților.
PNL și PSD încă nu au căzut la un consens. Liberalii vor să treacă forma actuală, în timp ce ministrul PSD al sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că dorește ca și certificatul verde să fie introdus și retras doar în funcție de evoluţia pandemiei și a incidenţei COVID. Rafila vrea să introducă un proiect diferit de cel al liberalilor.
Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de muncă suspendat, fără plată, pentru 30 de zile.