Ce se întâmplă cu copiii când părinții se îmbolnăvesc de coronavirus?

31 martie 2020  |  17:02  |  👁 1110 Vizualizari


În contextul epidemiei de coronavirus, o mulțime de părinți se întreabă ce se va întâmpla cu copiii în cazul în care se îmbolnăvesc, dar și invers, dacă copilul este infectat și ei sunt sănătoși. La aceste întrebări am primit răspuns din partea specialiștilor, avocat Silvana Racoviceanu și doctor Mădălina Merișescu, medic specialist boli infecțioase.

1. Ce se va întâmpla cu copiii dacă ambii părinți se vor îmbolnăvi?

Avocat Silvana Racoviceanu: Părinții au în continuare dreptul la exercitarea autorității părintești, situație față de care, copiii vor fi supravegheați de familia extinsă a acestora (bunici, unchi, mătuși etc.) sau alte persoane apropiate în grija cărora părinții hotărăsc să rămână copiii.

Dr.Mădălina Merișescu: În situația actuală există multiple scenarii în ceea ce privește copiii și bebelușii. Circulă zvonuri că acest virus nu ar afecta vârstele mici, însă datele statistice arată că afectează toate categoriile de vârstă, așa că trebuie să fim atenți și la cei mai mici și fragili membri ai familiilor noastre. În condițiile în care colectivitatea nu mai există, grădinițele, școlile sunt închise în această perioadă, sursa infecției copiilor nu poate fi decât adultul. Atunci când cunoaștem un adult infectat într-o familie, nu doar copilul, ci și ceilalți membri trebuiesc izolați și supravegheați timp de 14 zile și testați dacă devin simptomatici. Atunci când ambii părinți sunt bolnavi și constienți de acest fapt, evident copilul sau alți membri ai familiei nu ar trebui să fie expus bolii acestora. Poate fi un scenariu care se potrivește familiilor ce se întorc din afara țării și copilul, rămas în grija bunicilor, este expus împreună cu aceștia riscului bolii părinților ce refuză (cunoscând afecțiunea lor), sau nu respectă carantina și izolarea lucru ce poate atrage după sine, pe lângă boala unor oameni dragi, chiar și repercusiuni penale.

2. Ce se va întâmplă dacă un copil este diagnosticat pozitiv (dar părinții lui nu), va fi însoțit de un părinte în spital? Dar dacă este bebeluș sau copil mic?

Avocat Silvana Racoviceanu: Cele două întrebări au legătură directă una cu cealaltă. Prezența părinților alături de minori la internare este un drept și nu un privilegiu, atât un drept al copilului, căruia legea îi garantează protecția și dezvoltarea, cât și în cazul părintelui, care exercită autoritatea părintească asupra acestuia. Chiar și vindecarea copilului depinde într-o mare măsură, din perspectivă emoțională, de prezența părintelui său lângă el. Sigur că în prezent discutăm despre un virus special, însă cu un echipament adecvat, de protecție, părintele are dreptul să se interneze alături de copilul său (până la vârsta de 14 ani), iar autoritățile statului și instituția medicală trebuie să ofere condițiile adecvate în acest sens. Cu privire la minorii cu vârste între 14 și 18 ani, prezența părintelui era permisă până acum cu acordul șefului secției / coordonatorului de compartiment. Date fiind condițiile speciale însă ale afecțiunii generate de virusul SARS-CoV-2, aceste condiții ale prezenței părintelui ar putea fi limitate, în funcție de nevoile individuale ale minorului.

Dr.Mădălina Merișescu:  În situația puțin probabilă în care copilul este infectat și părinții sănătoși, spitalul îl poate interna și izola pe acesta singur, dacă aparținătorii nu doresc să îl însoțească, fără a-l putea vizita pe toată perioada internării însă, spitalul nefiind deschis vizitelor.

Dacă mama însă dorește să se interneze cu copilul, i se va permite acest lucru, explicându-i-se riscul la care se expune. Acest caz este mai mult ipotetic, copilul neavând o cale de transmitere alta decât familială în condițiile actuale. Din experiența mea de infecționist, în secție de pediatrie, oricât de contagios ar fi copilul, mamele doresc internarea împreună cu acesta și supravegherea lor. Excepție fac cazurile extrem de grave, copiii internați în secțiile de terapie intensivă, ce necesită suport ventilator și medicație de susținere, unde nu se permit însoțitori. Toate aceste lucruri sunt valabile cu atât mai mult cu cât copilul este mai mic, sugar, alăptat, iar atașamentul față de mama sa de netăgăduit.

Pentru ambele situații, atât cea în care părintele /părinții se îmbolnăvesc, precum și cea în care copilul este bolnav, există rezolvări, putând fi implicată familia extinsă în scop de susținere și supraveghere. Singurele considerente importante de reținut constau în faptul că trebuie respectate în continuare regulile de igienă și de izolare în ambele cazuri pentru protecția personală, a restului familiei și a persoanelor cu care intrați în contact.

Sursa: qbebe.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.