Canada: Primarul capitalei Ottawa declară ”stare de urgenţă” din cauza manifestaţiilor împotriva măsurilor sanitare

7 februarie 2022  |  06:16  |  👁 408 Vizualizari


Primarul oraşului Ottawa, Jim Watson, considerând situaţia „scăpată de sub control” în localitatea paralizată de peste o săptămână de opozanţii măsurilor sanitare, a declarat duminică „stare de urgenţă” în capitala Canadei, iar poliţia s-a înăsprit tonul împotriva manifestanţilor, notează AFP.

Protestele, care au început la Ottawa sâmbătă, 29 ianuarie, s-au extins în alte oraşe mari canadiene în weekend, în timp ce zeci de camioane şi protestatari au continuat să paralizeze centrul capitalei duminică.

Primarul Jim Watson a anunţat duminică după-amiază că a declarat stare de urgenţă la Ottawa „din cauza manifestaţiei în curs”.

Declaraţia „reflectă pericolul grav, precum şi ameninţarea la adresa siguranţei şi securităţii rezidenţilor reprezentate de manifestaţiile continue şi subliniază nevoia de sprijin din partea altor administraţii şi niveluri de guvernare”, a indicat primăria într-un comunicat.

O astfel de măsură „oferă, de asemenea, o mai mare flexibilitate în cadrul administraţiei municipale pentru a permite oraşului Ottawa să gestioneze continuitatea activităţilor în vederea asigurării serviciilor esenţiale” rezidenţilor, a precizat documentul.

Mai devreme, Jim Watson a judecat „situaţia complet scăpată de sub control (la Ottawa), deoarece protestatarii sunt cei care fac legea. Sunt pe cale să pierdem bătălia, (…) trebuie să ne luăm înapoi oraşul”, a subliniat primarul, considerând „inacceptabil” comportamentul protestatarilor care blochează străzile din centrul oraşului şi claxonează neobosit cu camioanele lor de mare tonaj.

Poliţia din Ottawa, criticată pentru că nu a ştiut să prevină paralizarea centrului capitalei, a anunţat, la rândul său, intenţia de a împiedica aprovizionarea protestatarilor, în special cu combustibil. „Oricine încearcă să aducă sprijin material (combustibil etc.) manifestanţilor riscă să fie arestat. Această măsură este de acum în vigoare”, a avertizat ea într-un mesaj pe Twitter.

În urma acestui anunţ, forţele de ordine au indicat în cursul serii că a făcut „mai multe arestări”.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.