Bulgaria dă bani înapoi consumatorilor de gaze, ca urmare a scăderii prețurilor

24 iunie 2020  |  07:26  |  👁 428 Vizualizari


Bulgargaz va rambursa consumatorilor din țara vecina peste 100 de milioane de euro, ca urmare a faptului că Gazprom i-a redus prețul cu care i-a vândut gazul, retroactiv.
Prețul gazelor naturale este cu 53% mai mic astăzi în Bulgaria decât acum un an, a declarat premierul Boyko Borisov în cadrul unei ședințe extraordinare de guvern, potrivit Novinite. Ca atare, în cadrul ședinței, autoritățile au decis ca furnizorul de gaz Bulgargaz, controlat de stat, să ramburseze clienților care au achiziționat gaze în perioada 1 ianuarie – 31 martie suma de 201,6 milioane de leva, peste 103 milioane de euro. 30 de milioane de euro vor merge la compania de termoficare a capitalei, Toplofikatsiya Sofia, și 11 milioane de euro către alte companii de distribuție. Motivul pentru această rambursare a banilor este decizia Gazprom, luată în luna martie, de a reduce prețul de livrare a gazelor naturale către Bulgaria cu mai mult de 40%, retroactiv din august 2019.

Compania rusă a returnat deja sume plătite către Bulgargaz pentru gazul achiziționat-diferența de preț – iar operatorul de gaz bulgar a anunțat disponibilitatea de rambursa la rândul lui aceste sume de bani către consumatori. Consumul de gaze al Bulgariei este asigurat în cea mai mare parte prim importuri de gaze de la Gazprom. În ceea ce privește prețurile, la Sofia consumatorii casnici plătesc echivalentul a cinci eurocenți/kWh. Pentru comparație, prețul plătit în București este de 3,11 cenți.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.