Aleksandr Lukaşenko, la al șaselea mandat de președinte al Belarusului. Proteste violente la Minsk

MINSK, BELARUS - AUGUST 9, 2020: Belarus' Incumbent President Alexander Lukashenko votes in the 2020 Belarusian presidential election. Natalia Fedosenko/TASS Áåëîðóññèÿ. Ìèíñê. Ïðåçèäåíò Áåëîðóññèè Àëåêñàíäð Ëóêàøåíêî âî âðåìÿ ãîëîñîâàíèÿ íà èçáèðàòåëüíîì ó÷àñòêå â îñíîâíîé äåíü âûáîðîâ ïðåçèäåíòà Áåëîðóññèè. Íàòàëèÿ Ôåäîñåíêî/ÒÀÑÑ

10 august 2020  |  07:37  |  👁 560 Vizualizari


Au fost ciocniri violente cu forţele de ordine în capitala Belarusului după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko a obţinut 82% din voturi în scrutinul prezidenţial. Astfel, obţine cel de-al şaselea mandat consecutiv.  În aşteptarea rezultatelor scrutinului prezidenţial, la Minsk au izbucnit aseară noi proteste ale opoziţiei.

Cel puţin zece simpatizanţi ai opoziţiei au fost reţinuţi după confruntări cu forţele de ordine. Opoziţia din Belarus a anunţat că se aştepta că alegerile să fie fraudate, pentru asigurarea celui de-al şaselea mandat al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Peste 50 de persoane au fost reţinute la Minsk şi mai mult de 120 la nivel naţional, a anunţat organizaţia pentru drepturile omului Viasna.

Unii susţinători ai candidatei opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, au organizat festivităţi neoficiale pentru a-i sărbători victoria în alegeri la Minsk, în primele ore ale zilei de luni.

Potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea voturilor în cinci regiuni, Aleksandr Lukaşenko a obţinut 82% din voturi. Principala sa adversară, Svetlana Tihanovskaia, a primit 5% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale, citată de agenţia de presă Sputnik.

Un sondaj de opinie efectuat la ieşirea de la urne îl credita cu 79,7% pe Aleksandr Lukaşenko, iar pe Svetlana Tikanovskaia cu 6,8%. Hanna Kanapatskaia era creditată cu 2,3%, Andrei Dmitriev cu 1,1%, iar Serghei Cerecen cu 0,9%, conform sondajului, prezentat de postul Belarus-24.

Prezenţa la urne a fost de aproximativ 80%, iar scrutinul a fost validat.

În aşteptarea rezultatelor scrutinului prezidenţial, la Minsk au izbucnit duminică seară noi proteste ale opoziţiei. Cel puţin zece simpatizanţi ai opoziţiei au fost reţinuţi după confruntări sporadice cu forţele de ordine, au declarat surse citate de agenţia de presă Reuters.

Opoziţia din Belarus a anunţat că se aştepta ca alegerile să fie fraudate, pentru asigurarea celui de-al şaselea mandat al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Candidata opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, nu crede că Aleksandr Lukaşenko a câştigat într-adevăr alegerile. „Eu cred ce văd, eu văd că cei mai mulţi oameni sunt cu noi”, a afirmat ea.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.