9 septembrie – Sfânta Ana, zi de sărbătoare. Ce nu ai voie să faci astăzi

9 septembrie 2020  |  07:52  |  👁 1236 Vizualizari


Sfânta Ana este sărbătoarea trecută în calendarul creștin în fiecare an pe data de 9 septembrie. Este pomenită în Biserica Ortodoxă alături de soțul ei, Părintele Ioachim, și este ziua în care toți creștinii dau de pomană bucate alese. Vezi ce nu ai voie să faci de Sf. Ana.

Sfinții Ioachim și Ana Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria și, potrivit scrierilor bisericești, ea ar fi provenit dintr-un neam preoțesc și era mezina preotului Matan.

Sfânta Ana a fost cununată cu înțeleptul Ioachim din Galileia și, conform Evangheliei, Ioachim era mâhnit de faptul că nu pot avea copii, dar nu se mânia împotriva lui Dumnezeu, ci întotdeauna spunea: “Mă voi retrage în pustiu și voi sta și nu voi mânca nimic, ci mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soției mele”. Și după multă vreme de rugăciune și post, prin rânduiala lui Dumnezeu, cei doi au avut un copil la bătrânețe, pe Fecioara Maria.

Conform scrierilor bisericești, pe când Fecioara Maria era mică, Sfânta Ana ar fi dus-o și lăsat-o la Templu, drept orfană neprihănită. Din acest motiv, Fecioara Maria a rămas orfană timpuriu, chiar dacă tatăl său a trăit până la 80 de ani și mama, Sfânta Ana, până la vârsta de 69 de ani.

Sfânta Ana a fost ocrotitoarea copiilor Toată viața, Sfânta Ana a făcut rugăciuni, a ținut post și a ales să ajute oamenii aflați la nevoie, deoarece și-a dorit să împlinească cuvântul Domnului. Aceasta a rămas în istoria bisericească drept ocrotitoarea copiilor, iar credincioșii o chemau atunci când femeile nu puteau da naștere copiilor sau când erau puși în fața unui necaz. În popor se spune că Sfânta Ana era sora lui Sfântul Ilie. Moaștele Sfintei sunt păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Muntele Athos.

Semnificația numelui Ana

Numele sfânt Ana vine din evreiască și înseamnă “Iahve, Dumnezeu a avut milă” sau “Iahva s-a îndurat”. De la numele Sfintei Ana s-au format și derivatele Anca, Ancuța, Aneta, dar și nume compuse precum: Ana-Maria, Mariana și diminutivele Anișoara, Anica, Anuța, Ani. În zi de sărbătoare, vezi ce mesaje de La Mulți Ani de Sfânta Maria poți trimite sărbătoriților.

Tradiții și superstiții de Sf. Ana

De Sfânta Ana, tradiția spune că nu este bine să faci curățenie, nici să speli hainele de mână, cât timp durează slujba din biserică.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.