21 februarie, Ziua internaţională a limbii materne. La fiecare două săptămâni o limbă dispare luând cu ea o întreagă moștenire culturală și intelectuală

21 februarie 2022  |  06:31  |  👁 156 Vizualizari


Marcarea Zilei internaționale a limbii materne promovează incluziunea cu ajutorul limbilor și a multilingvismului, iar Obiectivele de dezvoltare durabilă se concentrează pe a nu lăsa pe nimeni în urmă. UNESCO consideră că educația, bazată pe limba maternă, trebuie să înceapă încă din primii ani, deoarece îngrijirea și educația timpurie sunt fundamentul învățării.

Tema Zilei Internaționale a Limbii Materne din 2022, „Folosirea tehnologiei pentru învățarea multilingvă: provocări și oportunități”, indică potențialul tehnologiei de a promova educația multilingvă și de a sprijini învăţământul de calitate pentru toți.

Tehnologia are potențialul de a aborda unele dintre cele mai mari provocări în educație. Poate accelera eforturile pentru asigurarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții echitabile și incluzive pentru toți dacă este ghidată de principiile de bază ale incluziunii și echității. Educația multilingvă bazată pe limba maternă este o componentă cheie a incluziunii în educație.

În timpul pandemiei, când şcolile au fost închise, multe țări din întreaga lume au folosit tehnologia pentru a menține continuitatea învățării. Dar mulţi elevi nu au avut echipamentul necesar, nu au avut acces la internet, la conținut adaptat și la sprijin uman care le-ar fi permis să urmeze învățământul la distanță. În plus, instrumentele, programele și conținutul de predare și învățare la distanță nu sunt întotdeauna capabile să reflecte diversitatea lingvistică.

Limbile, cu implicațiile lor complexe pentru identitate, comunicare, integrare socială, educație și dezvoltare, au o importanță strategică pentru oameni și planetă. Cu toate acestea, din cauza proceselor de globalizare, ele sunt din ce în ce mai amenințate sau dispar cu totul. Când limbile se estompează, la fel se estompează și bogata tapiserie a diversității culturale a lumii. Oportunități, tradiții, memorie, moduri unice de gândire și exprimare – resurse valoroase pentru asigurarea unui viitor mai bun – sunt de asemenea pierdute.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.