20 mai, Ziua mondială a albinelor, gardienii biodiversității și ecosistemelor. Pentru 1 kg de miere este nevoie de nectarul din 4 milioane de flori

20 mai 2022  |  05:19  |  👁 263 Vizualizari


Ziua mondială a albinei este sărbătorită pe 20 mai în fiecare an pentru a atrage atenția asupra rolului esențial pe care îl joacă albinele și alți polenizatori în menținerea sănătății oamenilor și a planetei. Este o bună ocazie pentru guverne, organizații, societăți civile și cetățeni preocupați să promoveze acțiuni de protejare și înmulţire a polenizatorilor și habitatelor acestora, să îmbunătățească abundența și diversitatea acestora și să sprijine dezvoltarea durabilă a apiculturii.

Polenizarea este un proces fundamental pentru supraviețuirea ecosistemelor noastre. Aproape 90% din speciile de plante sălbatice cu flori depind, în totalitate sau parțial, de polenizare ca și 75% din culturile agricole mondiale și 35% din terenurile agricole mondiale. Nu numai că polenizatorii contribuie direct la securitatea alimentară, ci sunt esențiali pentru conservarea biodiversității.

Toți depindem de polenizatori și, prin urmare, este crucial să monitorizăm declinul acestora și să oprim pierderea biodiversității.

„Bee engagement – Build Back Better for Bees”

Prin acest mesaj se solicită cooperare globală și solidaritate pentru a contracara amenințările pandemiei de COVID-19 privind securitatea alimentară și mijloacele de trai, alături de prioritizarea regenerării mediului și a protecției polenizatorilor.

De ce avem nevoie de polenizatori?

Polenizatorii permit reproducerea multor plante, inclusiv a multor culturi agricole. Alimentele pe care le consumăm, precum fructele și legumele, se bazează direct pe polenizatori. O lume fără polenizatori ar fi egală cu o lume fără diversitate alimentară – fără afine, cafea, ciocolată, castraveți și multe altele. De asemenea, ele servesc drept santinele pentru riscurile de mediu emergente, semnalând sănătatea ecosistemelor locale.

Pe 20 mai 2022, FAO va sărbători Ziua Mondială a Albinei printr-un eveniment virtual, cu experți și practicieni în albine și polenizatori din întreaga lume. Evenimentul va crește gradul de conștientizare cu privire la importanța largii varietati de albine și a sistemelor durabile de apicultura, amenințările și provocările cu care se confruntă și contribuția lor la mijloacele de trai și sistemele agroalimentare. Acum este momentul să ne regândim cum putem sprijini albinele și mijloacele de trai și sistemele pe care acestea, la rândul lor, le susțin.

Apicultura este o activitate larg răspândită și globală, milioane de apicultori depind de albine pentru existența și bunăstarea lor. Împreună cu polenizatorii sălbatici, albinele joacă un rol major în menținerea biodiversității, asigurarea supraviețuirii și reproducerii multor plante, sprijinirea regenerării pădurilor, promovarea durabilității și adaptarea la schimbările climatice, îmbunătățirea cantității și calității producțiilor agricole.

Acum este momentul să ne concentrăm pe cum putem sprijini albinele și mijloacele de trai și sistemele pe care acestea, la rândul lor, le susțin.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.