Ziua internaţională a artei islamice a fost proclamată la cea de-a 40-a sesiune a Conferinței Generale UNESCO din 2019 și își propune să ne ajute să conştientizăm expresiile artistice trecute și contemporane ale Islamului și contribuția culturii prin arta islamică la civilizație.
Sărbătorită la nivel mondial nu numai că încurajează aprecierea artei islamice, care a inspirat alte mișcări artistice, dar contribuie și la diversitatea culturală, libertatea de exprimare, protecția moștenirii culturale și dialogul intercultural. Marcarea acestei zilei este, de asemenea, o modalitate de a promova toleranța între popoare și de a sprijini apropierea culturală, ambele fiind posibile prin puterea artei.
Sunt multe de învățat, de împărtășit și de sărbătorit de Ziua internațională a artei islamice, iar UNESCO încurajează pe toată lumea să se alăture prin diverse activități, cum ar fi dezbateri, conferințe, ateliere, evenimente culturale și prezentări sau expoziții.
Arta islamică nu este arta unei anumite religii, unui anumit timp, loc sau a unui singur mediu. Se întinde pe aproximativ 1400 de ani, acoperă multe țări și populații și include o gamă largă de domenii artistice, inclusiv arhitectură, caligrafie, pictură, sticlă, ceramică și textile, printre altele.
Arta religioasă islamică diferă de arta religioasă creștină prin faptul că este nonfigurativă, deoarece mulți musulmani cred că reprezentarea formei umane este idolatrie și, prin urmare, un păcat împotriva lui Dumnezeu, interzis în Coran. Caligrafiei și elementelor arhitecturale li se acordă o semnificație religioasă importantă în arta islamică.
Arta islamică s-a dezvoltat din mai multe surse: arta romană, arta creștină timpurie și stilul bizantin; arta sasanică a Persiei preislamice; stilurile din Asia Centrală aduse în diverse incursiuni nomade și influențe chineze apar pe pictura, ceramica și textilele islamice.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.