În 17 martie, creştinii îi aduc recunoştinţă Sfântului Alexie, un exemplu de dragoste şi jertfă pentru Dumnezeu. În tradiţia populară, Alexie este considerat patron al vieţuitoarelor care iernează, în scorburi, sub pământ, pietre sau ape, şi care în această zi se trezesc la viaţă împreună cu toată natura.
Numit „omul lui Dumnezeu”, Sfântul Alexie nu impresionează prin scrierile sale, prin minuni ori tămăduiri miraculoase sau prin martiriu. Acest sfânt care a trăit în veacul al V-lea se distinge prin viaţa sa de jertfă iubitoare oferită în dar lui Dumnezeu. Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe 17 martie, iar cea Romano-Catolică pe 17 iulie.
În tradiţia populară, Alexie este considerat patron al vieţuitoarelor care iernează în scorburi, sub pământ, pietre sau ape. În 17 martie, Alexie încălzeşte pământul pentru a elibera fiinţele care peste iarnă au hibernat şi tot el, la 14 septembrie, de Ziua Crucii, încuie pământul şi pune la adăpost vieţuitoarele.
Aceste două sărbători populare corespund unor fenomene astrologice: echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă. În tradiţia populară, această zi mai este numită şi Ziua Peştilor sau Ziua Şarpelui.
Alexie s-a născut la Roma, fiind singurul copil al patricianului Eufimian şi al Aglaidei, de neam nobil, bogaţi şi foarte credincioşi. Tânărul Alexie şi-a pus în gând să se călugărească, dar părinţii au hotărât să-l căsătorească şi el a trebuit să se supună. După nuntă, Alexie nu a rămas cu mireasa sa, ci şi-a scos inelul de aur şi brâul scump cu care era încins şi dându-i-le a binecuvântat-o şi a plecat.
Optsprezece ani a trăit în preajma Bisericii închinate Fecioarei Maria din Edesa, cetatea Mesopotamiei, îmbrăcat cu haine sărace şi zdrenţuite şi hrănindu-se din mila şi îndurarea celor ce veneau să se roage.
Oamenii îi dădeau pomană, dar el împărţea săracilor tot ce primea, iar Maica Domnului, vrând să arate oamenilor virtuţile lui Alexie, i s-a arătat celui care se îngrijea de lăcaşul sfânt spunându-i să-l lase pe „omul lui Dumnezeu” să stea înăuntrul bisericii.
Aceste două sărbători populare corespund unor fenomene astrologice: echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă. În tradiţia populară, această zi mai este numită şi Ziua Peştilor sau Ziua Şarpelui.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.