Perioada pe care o traversăm ar putea fi benefică pentru stațiunile balneare intrate într-un con de umbra în ultimii ani. Turismul balnear nu mai înseamnă de mult timp doar tratament pentru persoane vârstnice. S-au făcut foarte multe investiții, s-au deschis centre moderne de agrement și de relaxare, SPA-uri cu toate tipurile de oferte, de la jacuzzi la masaje speciale și solar. De cel puțin 20 de ani, în întreaga lume, zona balneo se adresează în special oamenilor tineri, activi, având caracter de prevenire a bolilor cronice, cauzate de sedentarism și munca prelungită în fața calculatorului.
Puțini români s-ar fi gândit până acum că și-ar putea petrece concediul, cu bani puțini, la Pucioasa, de exemplu. O minunată stațiune balneară cu istorie de peste 100 de ani, cu ape sulfuroase, unde acum funcționează centre SPA moderne, dar care a fost ocolită de turiști, pentru că s-a asociat, în ultimii 30 de ani, cu pensionarii care merg acolo cu bilete de tratament. Totuși, prețurile mici, condițiiile de cazare care se apropie de cele din stațiunile de lux, distanța foarte mică față de Sinaia și posibilitățile de a face inclusiv drumeții în această zonă ar putea atrage, în perioada de criză economică, familiile de români care nu au bugete prea mari pentru concedii, mai ales dacă se vor acorda în continuare voucherele de vacanță. Mai ales dacă persoanele vârstnice nu vor mai putea călători, iar Casa de Pensii nu va mai oferi biletele de tratament, hotelurile care până acum erau ocupate 100% de pensionari vor putea primi alte categorii de turiști, ceea ce nu se putea întâmpla până acum.
Măsuri speciale care scad gradul de ocupare
În următoarea perioadă, din cauza pandemiei, toate hotelurile și restaurantele vor avea un număr mult mai mic de turiști decât până la declanșarea situației de urgență, din simplul motiv că nu se va mai permite aglomerarea spațiilor publice. Astfel, gradul de ocupare a hotelurilor nu va mai putea fi de 100%, ceea ce se poate privi ca avantaj pentru unitățile de cazare care au și zone de tratament și de agrement, pentru că vor putea atrage turiști din categoriile care căutau până acum locuri mai retrase, cu servicii de bună calitate și costuri mici. Posibilitatea de a avea acces la o piscină cu apă sulfuroasă și la SPA reprezintă un avantaj al hotelurilor din stațiunile balnere ocupate până acum se vârstnici, astfel încât ar putea atrage segmentul de turiști care preferau pensiunile cu prețuri reduse.
Ce s-ar putea vizita în aceeași zonă
De la Pucioasa se poate ajunge la Sinaia în circa 30 de minute, cu mașina personală, pe DN 71. Tot de aici se poate merge în excursii la obiectivele turistice din județul Dâmbovița, care nu sunt deloc puține. Se pot face excursii la Curtea Domnească de la Târgoviște, dar și la Potlogi, la Pietroșița și Moroieni, în drum spre Sinaia – localități scoase de pe harta turistică a României după ce monopolul a fost preluat de Valea Prahovei și un turism de masă direcționat doar spre un anumit tip de locuri de cazare și servicii. Același lucru s-ar putea întâmpla și în restul țării, unde sunt atracții nedescoperite de români, în ultimii ani, în județe precum Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Argeș, Vrancea sau Neamț. Un astfel de trend care ar putea să apară în criză ar fi avantajos pentru dezvoltarea ulterioară a tuturor aceastor zone cu potențial turistic, dar care au fost ignorate mult timp.
O cameră de trei stele, renovată recent, se poate închiria cu circa 150 de lei pe noapte, la un hotel din localitatea Pucioasa. Prețurile vor varia, în funcție de sezon și de pachetele turistice oferite, însă se vor păstra mult mai reduse față de cele din localitățile VIP.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.