Traian Băsescu critică dur Guvernul PNL

29 decembrie 2019  |  04:12  |  👁 328 Vizualizari


Traian Băsescu spune că asumarea bugetului în Parlament este un abuz de putere incredibil care va lăsa urme adânci în funcţionarea statului.

El crede că Guvernul Orban a creat un precedent periculos prin această asumare, precizând că maniera aleasă de Executiv este neconstituţională.

“I-am spus că va crea un precedent îngrozitor asumându-şi răspunderea pe buget cu recomandarea, de la un om mai bătrân, să nu şi-o asume, să nu asume răspunderea guvernului pe buget datorită precedentului. De acum, orice guvern va veni va spune ăsta e precendentul. Precendentul poate fi însă oprit de Curtea Constituţională. Aşa cum citesc eu Constituţia, asumarea răspunderii pe buget este neconstituţională total, nu există dubii”, a afirmat Băsescu.

Întrebat ce putea face Ludovic Orban în această situaţie, fostul şef al statului a răspuns: “Eu îi înţeleg situaţia dificilă, dar putea folosi un mecanism mai apropiat de cel constituţional, punea în dezbatere proiectul de buget, dacă ieşea şifonat tare, preşedintele nu avea decât să-l întoarcă. Sau mai este un lucru pe care un politician experimentat îl ştie foarte bine, indiferent ce scrie în buget, execuţia bugetară este în pixul premierului. Foarte bine băieţi, aţi spus voi să mutăm nu ştiu unde, dar în execuţie vă dau doar trei la sută din cât aţi votat voi în Parlament şi vin la rectificare şi vă spun de ce nu v-am dat. Execuţia poate regla foarte multe lucruri acolo unde Parlamentul eventual ar face abuzuri. Eu îl înţeleg pe Orban, numai că acest precedent este dincolo de ce poate fi admis şi eu sunt convins că atunci când se va afla în Europa că există o ţară a Uniunii Europene unde nu se dezbate bugetul în Parlament, toate lumea va trage aer în piept”, a explicat Traian Băsescu.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.