Tot mai mulți adulți au prediabet. Cum îl recunoști și ce poți face pentru a evita diabetul

18 decembrie 2019  |  11:35  |  👁 886 Vizualizari


Jumătate dintre adulții de peste 45 de ani au prediabet. Glicemia reprezintă concentrația glucozei în sânge. Mecanismele de reglare țin glicemia sub control, însă când aceasta este prea mare apare diabetul.
În faza de prediabet glicemia este de 100-125, există o încărcare genetică (adică sunt în familie rude de gardul I care au această boală) și mai există și cel de-al treilea factor – obezitatea.
Combinate, obezitatea la care se adaugă stresul și abuzul alimentar duc în cele din urmă la diabet zaharat. Aceasta înseamnă un nivel al glicemiei de la 126 în sus și peste 6,5 unh nivel al hemoglobinei glicate, un indicator care reprezintă media glicemiei din ultimele trei luni, potrivit doctorulzilei.ro.
Jumătate dintre adulții de peste 45 de ani au prediabet
Prediabetul, denumit uneori „metabolism alterat al glucozei”, nu prezintă simptome clare, însă persoanele cu glicemii mai mari decât cele normale, relevate în urma unor teste sangvine, ar trebui să fie testate pentru diabet o dată la unul sau doi ani, potrivit American Diabetes Association.
Într-un studiu care a durat 15 ani, medicii au descoperit 1.148 de persoane au prezentat glicemii ridicate, 828 au dezvoltat diabet şi 237 au început să îşi injecteze insulină pentru a-şi ţine glicemia sub control.
Diabetul poate fi evitat
Vestea bună este că o persoană cu prediabet poate să reducă riscul de a dezvolta boala dacă urmează câțiva pași simpli. Primul dintre aceștia ar fi să-și scadă greutatea corporală cu 7%. Apoi, să facă exerciții fizice timp de 30 de minute pe zi. O mână de ajutor vine și din prescrierea Metformin-ului, un medicament antidiabetic care scade nivelul zahărului în sânge.
Medicii recomandă persoanelor de orice vârstă, supraponderale sau obeze (IMC mai mare decât 25 kg/m2) și care au o rudă de gradul I cu diabet, să își testeze periodic valorile glicemiei. Acelaşi lucru este recomandat şi în cazul celor care au indicele de masă corporală normal, dar sunt sedentari şi în familie au cazuri de diabet zaharat.
Diabetul zaharat netratat prezintă un risc crescut pentru complicații precum retinopatia diabetică (afectarea ochilor), insuficiență renală (afectarea rinichilor), boli cardiovasculare, afecțiuni ale nervilor periferici (piciorul diabetic) şi accidente vasculare cerebrale.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.