Știați că? Lenjeria de pat ne poate îmbolnăvi! Aflați de ce

13 septembrie 2019  |  11:23  |  👁 487 Vizualizari


Așternuturile curate, cu un miros proaspăt, aduc un somn liniștit și odihnitor, din care nu vrei să te mai trezești. Cu toate acestea, mulți oameni consideră că nu este necesar să schimbe des lenjeria de pat.

Experții consideră că mentalitatea e greșită. De ce? Pentru că din cauza transpirației, a salivei și uleiurilor, cearșafurile se îmbibă cu tot felul de germeni.

Cât de des trebuie schimbată lenjeria

“Cearșafurile de pat ar trebui spălate cel puțin o dată pe săptămână sau mai des, în funcție de cantitățile de ulei corporal, murdărie și transpirație pe care le lași în urmă în fiecare noapte. Gândiți-vă la lenjeria de pat ca la îmbrăcăminte. O purtați timp de opt ore în fiecare seară”, a explicat Mary Gagliardi pentru Purewow.

La fel ca hainele tale, cearșafurile se murdăresc de la transpirație, salivă, celulele moarte ale pielii și alte lichide corporale. Conform Academiei Americane de Dermatologie, în fiecare noapte, lași între 30.000-40.000 de celule moarte ale pielii pe lenjeria de pat.

Acestea devin hrana acarienilor, care la rândul lor pot provoca alergii sau astm. Dr. Janet Kennedy, specialist în somn, spune că lenjeria de pat poate cumula alergeni precum polen, care provoacă congestie și alte reacții alergice.

“Congestia poate duce la sforăit, ceea ce afectează calitatea somnului. Mai mult, un pat curat ne dă o senzație de confort și asta ne ajută să ne relaxăm și să ne liniștim”, spune Kennedy.

Transpirația creează un mediu umed, care este habitatul perfect pentru ciuperci și bacterii.

Cât de des trebuie să speli pilota și pernele

Sigur, când vorbim de lenjerie nu ne referim doar la cearșaful care acoperă patul. Aici intră pilota, pernele, pe care ar trebui sa le cureți la fiecare 3-6 luni.

Majoritatea pot fi spălate la mașină, dar asigură-te că urmezi indicațiile de pe etichetă. În cazul în care le cureți corespunzător, însă le simți murdare, înlocuiește-le.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.