Specialiștii din cadrul ANSP explică de ce tot mai mulți oameni sunt alergici la ambrozie și recomandă adresarea exclusivă la medic pentru stabilirea unui tratament adecvat

24 august 2022  |  03:37  |  👁 199 Vizualizari


În ultimele săptămâni, persoanele alergice la ambrozie au reclamat o acutizare a simptomelor. Autoritățile precizează că perioada iulie – septembrie se caracterizează prin creșterea numărului de alergii cauzate de ambrozie, ceea ce coincide cu sezonul de înflorire a acestei plante. Deși încă în 2018 Guvernul a aprobat Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia, fiind stabilite inclusiv amenzi pentru cei care nu respectă prevederile legii, problema răspândirii ambroziei nu a fost eradicată.

Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) spun că persoanele alergice la ambrozie trebuie să se adreseze exclusiv la medic, pentru stabilirea unui tratament adecvat, deoarece tratamentele alese de pacienți nu sunt nici eficiente, nici corecte.

Ambrozia este o plantă răspândită în majoritatea zonelor din Prahova, crește spontan pe terenurile agricole, grădinile gospodăriilor individuale, în culturile cerealiere și de floarea-soarelui, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele în construcți şi este extrem de periculoasă pentru oameni.

Potrivit experților din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), o plantă poate elibera până la opt miliarde de grăuncioare de polen de aproximativ 20 microni diametru şi până la 30 mii de semințe care își păstrează proprietățile germinative până la 40 de ani. Pe timp secetos, polenul ambroziei poate fi purtat de vânt pe distanțe lungi, devenind periculos şi pentru persoanele care nu locuiesc în zonele unde crește planta.

Cea mai răspândită dintre specii este Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină. Ambrozia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condițiile climatice nefavorabile, rezistentă la secetă şi arşiţă.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.