Sezonul gripal a debutat în forță. Câte cazuri au fost înregistrate la nivel național, într-o singură săptămână

14 decembrie 2022  |  06:38  |  👁 222 Vizualizari


Este din ce în ce mai frig, iar sezonul gripal a debutat mai devreme în acest an și este extrem de agresiv, după o lungă perioadă în care am purtat mască.

Dacă în 2021, într-o săptămână, aveam un singur caz confimat, acum sunt 30. Ne luptăm în același timp cu gripă, Covid și virusul respirator, ne transmit medicii, care se așteaptă la un val de îmbolnăviri, mai ales că iarna este abia la început.

Cel puțin 34 de cazuri de gripă au fost confirmate în laboratoare până acum, iar ultima raportare a celor de la Institutul Național de Sănătate Publică arată că la nivel național au fost înregistate 822 de cazuri de gripă clinică într-o săptămână, adică diagnosticul pus în urma consultației medicale. Sunt cu aproape 200 în plus față de săptămâna anterioară și de patru ori mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut.

Sezonul gripal a debutat mai devreme și pentru că oamenii nu mai respectă măsurile de protecție și de distanțare.

Gripa, Covidul și virusul sincițial respirator sunt în acest sezon virusurile care aduc atât adulți cât și copii în spital.

Diferențierea clară între gripă, Covid și virusul sincițial respirator se poate face după eveluarea clinică, printr-un test rapid. Se recoltează cu un bețișor din nasul pacientului, iar apoi kit-ul este introdus într-un aparat. În 15 minute este gata rezultatul.

Peste un milion de persoane din categoriile cu risc mare de îmbolnăvire au făcut vaccinul gripal gratuit. Doctorii atrag atenția că este nevoie de 10-14 zile pentru ca serul să își facă efectul și să apară anticorpii care ne feresc de gripă. Tocmai de aceea este indicat să respectăm celelalte metode de protecție dacă ajungem în spații aglomerate.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.