Reuşită medicală în Japonia. O echipă de cercetători a făcut primul transplant de celule stem hepatice din lume. Pacientul, un bebeluș de șase zile

22 mai 2020  |  06:29  |  👁 699 Vizualizari


Reuşită medicală în Japonia: o echipă de cercetători a făcut primul transplant de celule stem hepatice din lume. Pacientul este un nou-născut care suferă de o boala incurabilă.

Micuțul, de numai șase zile, suferă de o afecțiune a ciclului ureic care nu permite ficatului, din cauza lipsei enzimelor necesare, eliminarea amoniacului. Boala poate fi letală iar singura șansă de supraviețuire este transplantul. Pentru nou-născuți operația este imposibilă. Micuții trebuie să aibă cel puțin trei – cinci luni și o greutate de aproximativ șase kilograme.

Medicii i-au administrat micuțului 190 de milioane de celule hepatice produse din celule embrionare care au ajuns în ficatul afectat prin cordonul ombilical. Nivelul de amoniac a revenit la normal iar copilul a părăsit spitalul nouă săptămâni mai tarziu.

În martie i s-a făcut un transplant de ficat de la tatăl său și evoluează foarte bine.

Până la sfârșitul anului i se vor mai administra încă trei infuzii de celule stem. Echipa de la Centrul Național pentru Sănătatea și Dezvoltarea Copilului speră să pună la punct o metodă terapeutică.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.