Protocolul de tratament al infecţiei cu COVID-19, aprobat printr-un ordin al ministrului Sănătăţii. Ce conține documentul

25 martie 2020  |  12:08  |  👁 745 Vizualizari


Protocolul de tratament al infectiei cu virusul SARS-CoV-2 care produce boala COVID-19, emis de Ministerul Sanatatii, a fost publicat pe 24 martie in Monitorul Oficial.
Actul normativ este semnat de secretarul de stat Horatiu Moldovan.
Directiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii, unitatile sanitare publice si private, precum si personalul medical implicat in furnizarea de servicii medicale din specialitatile implicate, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Nu este recomandat niciun tratament in cazul bolnavilor asimptomatici. In cazul formelor usoare/fara pneumonie este recomandat tratamentul cu paracetamol.
Potrivit documentului, la ora actuala nu sunt medicamente aprobate pentru tratamentul infectiei COVID-19.
Medicamentele propuse in protocol se bazeaza pe experienta epidemiei de SARS din 2003, MERS din 2012 si pe datele acumulate pana acum din epidemia SARS-Cov2, arata sursa citata.
Grupa de risc: peste 65 de ani
Protocolul stabileste tratamentele recomandate in cazul formelor de boala.
Documentul prevede tratamentele pentru formele medii si severe, medicamentele, dozele si durata tratamentului.
De asemenea, sunt stabilite si criteriile de externare.
Grupe de risc: > 65 ani si/sau disfunctii de organ (pulmonara, cardiaca, hepatica), DZ, coronaropatie, BPOC, HTA
Durata de tratament este una orientativa, ea se poate prelungi sau scurta in raport cu evolutia pacientului, insa fara a se reduce sub cinci zile, cu conditia sa nu apara efecte adverse severe.
Monitorizarea pacientului se face clinic si biologic – biochimie zilnic la pacientul internat; repetarea imagisticii si a testelor biologice se face obligatoriu de urgenta in caz de agravare clinica.
Criterii de externare (ECDC, 10 martie 2020)
– clinic: afebril, dupa ameliorarea celorlalte simptome (diminuarea marcata – CDC; ameliorarea manifestarilor respiratorii si modificarilor radiologice – China);
– virusologic: doua teste PCR SARS CoV2 consecutive negative, pe probe recoltate la minimum 24 de ore intre ele din nazofaringe si/sau orofaringe; aceste probe se recolteaza la cel putin sapte zile de la primul test pozitiv si dupa minimum trei zile de afebrilitate.
„Cazurile usoare se pot externa rapid sau chiar ingriji la domiciliu, cu urmatoarele recomandari (ECDC, 10 martie 2020): minimum 14 zile de izolare cu monitorizarea starii de sanatate (direct sau telefonic) si cu precautii luate: camera individuala, purtarea mastii, mananca singur, igiena mainilor, nu iese din casa, pentru a proteja membrii familiei si comunitatea.
Testarea prezentei ARN viral in materiile fecale nu este justificata pe baza datelor existente,” se arata in ordinul ministrului Sanatatii.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.