Părinții vor fi plătiți de la buget să stea acasă cu copiii până la încheierea anului școlar

6 mai 2020  |  14:46  |  👁 786 Vizualizari


Un părinte va avea dreptul anul acesta la zile libere, plătite de la buget, pentru supravegherea copilului, nu doar pe perioada stării de urgență, ci până la încheierea anului școlar, prevede un proiect de lege adoptat prin vot final în Camera Deputaților.

După votul din Parlament, acordat în unanimitate, pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

De ce este important: Legislația actuală, modificată prin mai multe ordonanțe de urgență, prevede că, pe perioada stării de urgență, unul dintre părinţi are drept la acordarea de zile libere pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanţelor şcolare, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ şi a unităţilor de educaţie antepreşcolară.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, care clarifică condițiile de acordare a zilelor libere pentru părinți, a fost amendată însă de comisia de specialitate din Camera Deputaților,  pentru a permite părinților să-și supravegheze copii acasă și după încetarea stării de urgență, până la încheierea anului școlar. Astfel, ”prin excepție, în anul 2020”, prevederile privind zilele libere ”se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar”, stabilește forma finală a ordonanței, adoptată de Parlament.

Președintele comisiei de muncă, deputatul social-democrat Adrian Solomon, a ținut să precizeze că ”anul școlar” nu include, în acest caz, și examene precum cele de bacalaureat, capacitate sau admitere la facultate, ținând cont că legea se aplică în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani. Prin urmare, interpretările că anul școlar s-ar încheia în august nu pot fi susținute, a arătat președintele comisiei.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.