O bautura dietetica pe zi poate sa creasca riscul de infarct si atac cerebral, avertizeaza oamenii de stiinta

portrait of beautiful happy cute brunette woman girl in casual green hipster summer clothes with no makeup isolated on white in sunglasses drinking cola from bottle with straw

9 septembrie 2022  |  11:19  |  👁 61 Vizualizari


Cercetatorii sunt de parere ca indulcitorii artificiali, care sunt prezenti in special in bauturi dietetice si uneori chiar si in iaurt, cereale si ketchup, sunt responsabili pentru acest efect nociv.

Specialistii au descoperit ca oamenii care consuma numai 78mg pe zi de indulcitor, cantitate similara cu cea care se gaseste intr-o jumatate de doza de bautura carbogazoasa, sunt cu zece procente mai predispusi sa sufere un infarct.

De asemenea, sunt mai predispusi sa sufere atacuri cerebrale, potrivit studiului recent, citat de Mail Online.

Cercetatorii spun ca indulcitorii artificiali nu ar trebui sa fie considerati o alternativa sanatoasa pentru zahar

Intr-o avertizare transmisa publicului, cercetatorii francezi, care au realizat studiului, spun ca indulcitorii nu ar trebui sa fie considerati o alternativa sanatoasa pentru zahar.

Studiul – care s-a intins pe o perioada de zece ani si a implicat 100.000 de persoane – a fost publicat in British Medical Journal si adauga noi dovezi ca indulcitorii sunt nocivi pentru sanatate.

Insa expertii independenti avertizeaza ca legatura dintre subtitutele pentru zahar si problemele cardiace sunt supraestimate, in timp ce pericolele consumului excesiv de zahar sunt clare si dovedite de multi ani. Ei considera ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a dovedi legatura dintre indulcitori si afectiunile cardiace.

Indulcitorii artificiali se gasesc in numeroase produse alimentare si bauturi, producatorii apeland la acestia pentru a lansa variante de produse cu un numar mai mic de calorii, comparativ cu cele pe baza de zahar.

Alte studii au demonstrat ca exista o legatura intre indulcitori si cresterea in greutate

Alte cercetari au aratat ca un consum in exces de indulcitori artificiali este asociat cu tensiunea arteriala ridicata si inflamatia, care la randul lor sunt asociate cu numeroase probleme medicale.

Pentru a afla daca indulcitorii afecteaza sanatatea sistemului cardiovascular, oamenii de stiinta de la Institutul National Francez pentru Sanatate si Cercetari Medicale au examinat datele a peste 100.000 de persoane.

Participantii, cu o varsta medie de 42 de ani, au notat tot ce au mancat timp de trei zile.

Rezultatele au aratat ca 37% dintre acestia au inclus indulcitorii artificiali in alimentatia lor. Iar aceste persoane erau mai tinere si aveau mai multe kilograme in plus decat cele care nu consumau indulcitori artificiali.

De asemenea, cei care au consumat cea mai mare cantitate de indulcitori artificiali au fost cu 9% mai predispusi sa sufere de o afectiune cardiaca, de-a lungul perioadei de noua ani cat a durat studiul.

Ei au avut un risc cu 18% mai mare de a suferi de afectiuni cerebrovasculare, printre care si accidentul vascular cerebral.

Aspartamul, indulcitorul artificial care se gaseste in bauturi fara zahar, inghetata sau dressing pentru salate, a fost asociat cu cel mai mare risc de accident cerebral.

„Rezultatele arata ca acesti aditivi alimentari, consumati zilnic de milioane de persoane si prezenti in mii de alimente si bauturi, nu ar trebui sa fie considerati o alternativa sanatoasa si sigura pentru zahar”, declara medicii care au realizat studiul.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.