Lemnul de foc, tot mai scump. Oamenii au început să cumpere cărbune

22 decembrie 2021  |  06:41  |  👁 468 Vizualizari


Vremea tot mai rece e motiv de îngrijorare pentru milioane de români care se încălzesc cu lemne. Comercianţii vând lemne de foc mai scump decât iarna trecută pe motiv că au cheltuieli mai mari de exploatare. Preţurile ar putea creşte însă şi mai mult anul viitor, în contextul în care va fi mai puţin lemn disponibil. Aşa că mulţi români au început să folosească surse mai ieftine de încălzire, precum cărbunii.

Unii săteni au început să cumpere cărbuni pentru a face focul pe motiv că sunt mai ieftini decât lemnele.

Lemnele pentru foc s-au scumpit continuu în ultimii ani. De exemplu, ocoalele silvice de stat vând metrul cub cu un preţ mediu de 184 de lei, cu 10 lei mai scump decât iarna trecută.

Conform Romsilva, aproximativ 40% dintre ocoalele silvice au nevoie de noi acorduri de mediu. Până la obţinerea documentaţiei, nu se va mai putea recolta lemn. Preţurile ar putea creşte şi mai mult.

Aproximativ 40% dintre gospodării se încălzesc cu lemne. Din pădurile statului au fost scoase la vânzare direct către populaţie aproximativ 1,7 milioane de metri cubi de lemn pentru foc. Necesarul de consum e mult mai mare şi e acoperit de către comercianţii privaţi care şi ei au crescut preţurile.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.