Dacă Legea 153/2017 s-ar aplica în integralitatea ei, majorările reale ale salariilor polițiștilor ar trebui să fie, pe net, de cel puțin 1.000- 1.200 de lei. Este și motivul pentru care Ministerul de Interne și Guvernul fac eforturi constante pentru a împiedica aplicarea legii pentru polițiști și militari, având în vedere sumele uriașe necesare pentru a acoperi majorările.
Polițiștilor nu li s-a aplicat în integralitate Legea 153/2017, pentru că acolo scrie clar că valoarea de referință trebuie să fie salariul minim brut, care se înmulțește cu acel coeficient, stabilit diferențiat, ne spune conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.
”La polițiști, coeficientul pornește de la 1 până la o medie de 3, ceea ce ar însemna un salariu de funcție brut de la 3.000 de lei până la 9.000 de lei. ”Coeficientul se va folosi în momentul în care se va aplica Legea 153/2017. Ei trebuie să ajungă la nivelul prevăzut în Anexa 6 din lege și, din acel moment, se intră în normalitate, pentru că salariul minim va fi înmulțit cu acel coeficient. În fapt, MAI ar fi trebuit în 2022 să ne dea ultima tranșă de majorări și, de la 1 ianuarie 2023, să intrăm pe salariul minim brut pe economie înmulțit cu coeficientul de salarizare. Noi de aceea spunem că ne fură în continuare. VRS-ul din 2009 trebuie înlocuit cu salariul minim brut pe economie. Pentru fiecare polițist aceasta ar însemna, de la momentul de față, după ce s-a încasat majorarea de 10%, un plus la salariu, pe net, de 1.000-1.200 de lei”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Și asta pentru că, odată cu majorarea salariului de funcție, s-ar majora și sporurile la salariul de bază aflat în plată. În prezent, sporurile sunt calculate la nivelul decembrie 2018, când nu se făcuse nicio majorare. Ultima majorare de 10%, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023, a adus în plus la salariul net al unui polițist, în medie, 300 de lei.
Valoarea de referință sectorială în raport cu care se calculează salariile polițiștilor din penitenciare este 197,3387, iar valoarea de referință folosită la calculul salariilor pentru magistrați este de 605,225 lei, se precizează într-un răspuns oficial al Ministerului Justiției adresat Sindicatului Polițiștilor din România ”Diamantul”. Potrivit sindicaliștilor din MAI, în legislația de salarizare, politiștii de penitenciare au aceeași formulă de calcul ca polițiștii din MAI. ”Deci Ministerul Justiției recunoaște onest, spre deosebire de cozile de topor din DGF-MAI, că s-a folosit VRS 197,33 lei. Când am introdus acțiuni în instanță, prin care, în esență, criticam calcularea salariilor pe acest VRS, cloaca organizată DGF+DGJ a instruit consilierii juridici să mintă în fața judecătorilor că MAI nu mai folosește din 2010 VRS 197,33 lei. La fel când am făcut acțiuni pentru majorare VRS, după modelul magistraților. Judecătorii au halit repede minciuna propagată de MAI (de parcă erau pe mână cu ei) și ne-au respins acțiunile, indiferenți la contraargumentele noastre”, a afirmat Emil Pășcuț, președintele.
Polițiștii nu știu exact cum se calculează salariile în MAI, pentru că metodologia a fost secretizată, susțin sindicaliștii de la ”Diamantul”. ”Eu bănuiesc că au secretizat din două motive. Unul este că au vrut să le dea spor de informații confidențiale celor de la contabilitate, care fac salariile. Al doilea motiv este că, dacă ei controlează informația și limitează accesul la ea, nu vor mai avea probleme, pentru că beneficiarii salariilor nu vor putea contesta. Din 2010 încoace a existat o hemoragie de ordonanțe de urgență care veneau și blocau intrarea în vigoare, în mod complet, a celor două legi cadru de salarizare”, ne-a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor din România ”Diamantul”, Emil Pășcuț.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.