FENOMENUL MICHELANGELO ÎN CUPLU: ARTA SUSȚINERII ȘI A ÎNȚELEGERII ÎN DOI

3 martie 2021  |  07:48  |  👁 433 Vizualizari


V-ați gândit vreodată cum ați fi într-o formă ideală? Dacă toate calitățile le-ați putea alege apăsând un buton, ce anume ați alege să fiți? Practic cum vă vedeți acest „eu interior” la modul ideal?

Unii dintre noi poate adoră aventura, dar nu au timp pentru astfel de lucruri, alții poate adoră călătoria sau cititul, poate visează la activități mai complicate care necesită atât timp, cât și alte resurse și astfel nu reușesc să devină cine visează să fie sau măcar să încerce să își împlinească visurile.

Aici intervine fenomenul Michelangelo în cuplu. Dar de ce tocmai acest nume celebru?

Acest extraordinar artist vedea sculptura ca pe o oportunitate de a elibera o imagine ideală din blocul de piatră pe care artistul îl lucrează. Identificând întâi care anume sunt trăsăturile ideale, mai departe artistul îndepărtează pur și simplu piatra ce acoperă opera în sine.

Ei bine, toată această teorie se aplică în relațiile de cuplu atunci când cei doi parteneri se susțin reciproc în descoperirea „eului ideal”. Chiar dacă nu întotdeauna ne manisfestam ca ceea ce am dori să fim, totuși, proiectându-ne imaginea ideală reușim să stabilim mai clar direcțiile în viață și ce anume ne aduce împlinirea.

Într-un cuplu, acest drum poate să devină mai ușor de parcurs, dacă partenerul ne susține în atingerea propriilor idealuri sau măcar în încercarea de a le experimenta, identificând astfel dacă acel „eu ideal” la care visam este cu adevărat ceea ce ne dorim.

Astfel că fenomenul Michelangelo într-un cuplu constă în toate acele acțiuni pe care le facem pentru a „sculpta” personalitatea noastră și a celui drag, pentru a ne împlini visurile și pentru a avea o relație împlinită, susținută de o comunicare eficientă.

Încurajarea partenerului în a face ceea ce își dorește sau, cel puțin, omiterea descurajării acestuia poate aduce multe bile albe în cuplu.

Partenerii care se susțin reciproc dobândesc o serie de beneficii personale și relaționale. Aceștia se simt ascultați, înțeleși și acceptați, își dezvăluie vulnerabilitățile, își comunică visurile și blocajele, au curajul să ceară și să vadă în celălalt suport, ajutor. satisfacția înaltă pe care o resimt partenerii influențează în mod pozitiv obținerea principalelor obiective personale ale celor doi.

Astfel că timpul petrecut în doi capătă și o notă practică, programul cuplului devine mai organizat, responsabilitățile se împart între cei doi parteneri și totul devine mai ușor, iar rezultatele încep să apară.

Pașii pentru a ne bucura de aplicarea fenomenului Michelangelo în cuplu sunt destul de simpli, însă nu neapărat ușor de parcurs, căci necesită implicare din partea noastră, fiind un proces activ. Iată numai câteva idei și exemple:

  • Implicarea în experiențele partenerului: de exemplu dacă își dorește să învețe o limba străină și nu reușește, la început partenerul îl poate susține prin aplicarea la cursuri pe care să le facă împreună;
  • Punerea accentului pe șansele de reușită ale partenerului și nu pe cele care pot duce la eșec;
  • Organizarea timpului astfel încât partenerul să își aloce câteva ore pe săptămâna pentru realizarea propriilor visuri;
  • Susținerea cu resursele disponibile (psihologice, fizice, financiare) în perioadele de „cădere” ale partenerului;
  • Împărțirea responsabilităților;
  • Comunicarea, de cealaltă parte, a propriilor dorințe și așteptări, pentru ca și noi să ne urmăm eul ideal;
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.